ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві презентували повернуті артефакти скіфських скарбів

Фото: Олександра Єфименко / Громадське радіо
Фото: Олександра Єфименко / Громадське радіо

У Скарбниці на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" презентували окремі артефакти з колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря".

Про це повідомило Громадське радіо.

За кілька днів до презентації Міністерство культури України заявило, що скіфські скарби повернули на територію України.

"Після того як ми повернемо Крим і відновимо роботу кримських музеїв під прапором України, колекція повернеться на півострів. Туди, звідки вона розпочала свій європейський шлях", – пообіцяв тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв.

Предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, їх запакували згідно з музейними правилами. Потім артефакти перевезли до Києва, де українські працівники музею підтвердили справжність і "ідеальний стан експонатів", на чому зауважила завідувачка філії "Скарбниця Національного музею історії України" Наталія Панченко.

Ідеться про 565 предметів, це античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки тощо. Усе це – артефакти з колекцій Кримських республіканських установ "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" і Національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Фото – Олександра Єфименко / Громадське радіо
Фото – Олександра Єфименко / Громадське радіо
Фото – Олександра Єфименко / Громадське радіо
Фото – Олександра Єфименко / Громадське радіо

Як повідомляв ІМІ, до України після майже 10 років судів повернулись артефакти з чотирьох музеїв Криму, які з 2014 року експонувалися на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Нідерландах. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Із 2014 року виставка "Крим – золотий острів у Чорному морі" ("Скіфське золото") експонувалась у Нідерландах. Після російської окупації Криму виставка стала об'єктом судових суперечок між Україною, Музеєм Алларда Пірсона та кримськими музеями. 

У 2016 році амстердамський суд ухвалив, що колекція "скіфського золота" має належати Україні, а не окупованому Росією Криму. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. У січні 2022 року окупаційні музеї Криму подали касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів остаточно постановив повернути "скіфське золото" Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!