ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Китаї з в'язниці вийшла засуджена за репортажі про коронавірус журналістка

Чжан Чжань. Фото – ВВС

У Китаї після чотирьох років ув'язнення вийшла на волю журналістка Чжан Чжань, засуджена за висвітлення спалаху коронавірусу в місті Ухань, повідомляє японська телерадіокомпанія NHK.

Термін ув’язнення Чжан закінчився 13 травня. Після звільнення вона подякувала за підтримку та увагу, які вона отримала від людей.

Як зазначає медіа, журналістка залишається зі своєю сім'єю, але її свободу обмежено і цілком можливо, що за нею все ще стежать органи влади.

Що передувало

Китайська журналістка, колишня адвокатка Чжан Чжань у лютому 2020 року приїхала до міста Ухань, коли в провінції Хубей почався спалах епідемії коронавірусу. Чжань вела стріми й показувала, як крематорії працювали день і ніч, розповіла про затримання інших незалежних журналістів та переслідування сімей жертв.

Але 14 травня 2020 року вона зникла безвісти в Ухані. Через день стало відомо, що її затримала поліція в Шанхаї. На знак протесту Чжан Чжань оголосила голодування.

19 червня її офіційно заарештували. Лише 9 вересня її адвокат зміг зустрітися зі своєю підзахисною. 

В обвинувальному висновку, який з’явився 16 листопада 2020 року, стверджується, що вона поширювала “неправдиву інформацію через текст, відео та інші засоби масової інформації за допомогою платформ WeChat, Twitter та YouTube”. 

Її також звинуватили в згоді на інтерв'ю іноземним ЗМІ та “зловмисному поширенні” інформації про вірус в Ухані.

28 грудня 2020 року суд визнав журналістку винною в “розпалюванні ворожнечі та підбурюванні до безладів” і засудив до чотирьох років ув'язнення. 

4 листопада 2021 року “Репортери без кордонів” оприлюднили список номінантів на Премію свободи преси – 2021. Журналісти та медіа з 11 країн були номіновані в трьох категоріях: за мужність, вплив на суспільство та за незалежність. Серед номінантів – Чжан Чжань.

“Репортери без кордонів” разом із 44 неурядовими організаціями закликали китайського лідера Сі Цзіньпіня звільнити та визнати невинуватою Чжан Чжань.

Liked the article?
Help us be even more cool!