ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму посилилися репресії проти журналістів після вторгнення РФ в Україну – "Репортери без кордонів"

15.09.2022, 12:22
Фото – Кримський процес
Фото – Кримський процес

В окупованому Криму посилилися репресії проти журналістів після вторгнення Росії в Україну: множаться переслідування журналістів за нібито зберігання або виготовлення вибухових речовин під час повністю сфабрикованих судових процесів.

Про це заявила міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" (RSF).

Так, слідом за журналістом Владиславом Єсипенком, який у середині лютого був засуджений до шести років позбавлення волі, тепер перед судом за таким же звинуваченням постала Ірина Данилович

"Репортери без кордонів" подали заяву до Міжнародного кримінального суду (МКС) та Офісу Генеральної прокуратури України у зв'язку з насильницьким зникненням, довільним затриманням та відмовою в праві на справедливий суд.

"Низка сфабрикованих справ та несправедливих судових процесів у Криму триває, тоді як контроль Росії над інформацією на окупованих територіях ніколи не досягав такого рівня, ми подаємо позовну заяву, щоб притягнути російську владу до відповідальності за їхні злочини проти Ірини Данилович, і вимагаємо її негайного звільнення", – сказала керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Ірина Данилович провела вісім днів у підвалі ФСБ, причому її сім'я нічого не знала про її долю. За словами її адвоката, журналістка під час тримання під вартою без зв'язку із зовнішнім світом зазнавала перевірок на поліграфі (детекторі брехні) та інших видів психологічного тиску. Вона заперечує всі висунуті проти неї звинувачення. Суд над нею розпочався 22 серпня, але був перенесений на жовтень. Їй загрожує восьмирічне ув'язнення.

Ірину Данилович раніше вже заарештовувала ФСБ, у 2016 та у 2017 роках без подальшого висунення звинувачень. Тепер її звинувачують у "зберіганні вибухових речовин". 

"Репортери без кордонів" зазначають, що суд над нею відбиває всеосяжне посилення репресій на півострові після вторгнення Росії до України 24 лютого. 

Як повідомляв ІМІ, 29 серпня в підконтрольному росії міському суді Феодосії розпочався розгляд кримінальної справи по суті щодо громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки у футлярі від окулярів. ФСБ звинуватила її в тому, що вона виготовила вибуховий пристрій з вибухової речовини й уражальних елементів (медичних голок) та зберігала його із собою. 

За даними правозахисного центру ZMINA, за ґратами в РФ та в окупованому Криму перебувають нині загалом 14 журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!