ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У кримського журналіста Амета Сулейманова в російській в'язниці погіршується здоров‘я

Амет Сулейманов. Фото – Кримська солідарність
Амет Сулейманов. Фото – Кримська солідарність

У засудженого РФ до 12 років громадянського журналіста з Криму Амета Сулейманова, який потребує заміни серцевого клапана, стрімко погіршується в російській в'язниці стан здоров'я. 

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Ліля Люманова, яка кілька днів тому їздила до Амета на тривале побачення.

Амет Сулейман має хронічні захворювання серця, легень і суглобів. 

За словами Лілії Люманової, у в'язниці чоловік сильно схуд, у нього з'явилася задишка, біль у легенях і почали набрякати ноги. Також в Амета почали боліти очі.

“З його захворюваннями це недобре. Потрібно дізнатися причину, може так виявляється ревматизм чи щось із тиском та судинами. Там [у в'язниці] не просто псується зір, а щось трапляється з очима з погляду фізіології”, – розповіла дружина журналіста.

У березні 2024 року Фрунзенський районний суд у Владимирі відмовив звільнити Амета Сулейманова з в'язниці, незважаючи на те що його захворювання входять до переліку несумісних з умовами ув'язнення. Політв'язень разом з юристами подав апеляційну скаргу на рішення суду.

Про історію Амета Сулейманова

Як повідомляв ІМІ, Амет Сулейманов – кримський татарин, громадянський журналіст із групи “Кримська солідарність”, який висвітлював обшуки й затримання кримських татар після окупації Криму РФ у 2014 році. Амета засуджено разом з фігурантами третьої бахчисарайської групи в справі про членство в політичній партії “Хізб ут-Тахрір”, яку заборонено в РФ.

29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Амета Сулейманова до 12 років позбавлення волі за ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”) через причетність, за версією ФСБ РФ, до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”.

5 квітня 2023 року вирок Амету набув чинності й російські силовики забрали його з дому для відбування покарання. 

Амет Сулейманов страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана. У СІЗО його здоров’я продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою. Рідні Амета переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

29 серпня 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Амета Сулейманова, який потребує термінової операції (заміни серцевого клапана), попри погіршення стану здоров’я етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

4 вересня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи закликала російську владу звільнити Амета Сулейманова, якого попри серйозні проблеми зі здоров’ям етапували із СІЗО-2 Сімферополя до російської колонії.

Liked the article?
Help us be even more cool!