ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У другому півріччі 2016 року у Криму сталося 37 випадків порушень свободи слова - правозахисники

23.01.2017, 14:03

37 порушень свободи слова зафіксовано в окупованому Росією Криму у другому півріччі 2016 року. Про це йдеться у моніторингу, оприлюдненому на сайті Центру інформації про права людини.

Зокрема, у моніторингу йдеться про випадки порушення свободи слова і висловлювання думок через напади, фізичне насильство, пошкодження майна, кримінальне та адміністративне переслідування, в тому числі - допити, обшуки, арешти, штрафи, обмеження теле- і радіомовлення, блокування ЗМІ в інтернеті, відмови у доступі до інформації, заборони на проведення зйомок, звільнення з роботи, погрози, цензуру, а також інші випадки тиску на журналістів, блогерів, інших громадян, які висловлюють свою думку публічно або поширюють інформацію.

Згідно з моніторингом, кримінального переслідування зазнав редактор “Твоя газета” Олексій Назимов і відеооператор Андрій Облезов. Окупаційна влада піддавала кримінальному переслідуванню генерального директора ТОВ “Гранд Медіа” Олексія Амеліна та кримського журналіста Миколу Семену (звинуватили у сепаратизмі через публікацію статті у виданні Крим.Реалії).

Також Центр повідомляє про обшук на проросійському кримськотатарському телеканалі “Миллет” та один допит редактора газети “Алубика” Рагіма Гумбатова. Крім того, була зафіксована цензура - у вимозі Роскомнагляду видалити статтю видання “Новини Севастополя”, у якій йшлось, що кілька мешканців одного з будинків у місті заявили про готовність вдатись до самоспалення. Люди виступали таким чином проти спроб рейдерського захоплення їх квартир. Видання звинуватили у пропаганді суїциду.

Також Центр зафіксував 10 випадків блокування сайтів і мовлення. Так, блокування зазнали Крим.Реалії, “Події Криму”, “Меридіан Севастопіль”, “Чорноморка”, “Обозреватель”, телеканал ATR, “Громадське радіо”, “Апостроф”, StopFake, BlackSeaNews та інші.

Окрім того, правозахисники зафіксували п’ять відмов у доступі до висвітлення подій та одну заборону на ведення зйомки.

Liked the article?
Help us be even more cool!