ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Черкасах у храмі, де відбулася сутичка, вперше відбулася молитва українською

17.10.2024, 15:47
Єлєна Щепак

У Черкасах у Свято-Михайлівському кафедральному соборі вперше відбулося богослужіння українською мовою. Сьогодні, 17 жовтня, найбільший православний храм України перейшов під контроль Православної церкви, повідомляє місцеве медіа “18000”.

Про перехід прихожан церкви з-під контролю Української православної церкви Московського патріархату близько п’ятої години ранку повідомив військовий капелан Володимир Рідний. Він зазначив, що рішення про перехід ухвалили віруючі, проте священники від переходу відмовилися. Водночас вже о восьмій ранку до храму прибули прихильники УПЦ. Разом із митрополитом церкви Феодосієм вони розпочали штурм приміщення. 

Спільна молитва в Свято-Михайлівському соборі 17 жовтня 2024 року. Фото – Суспільне Черкаси

“Прихильники проросійської церкви зламали вхідні ворота і потрапили на територію храму. Вони застосували сльозогінний газ і вогнегасники проти громади Черкас”, – пише “18000”.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко записав стрім, у якому закликав містян прийти до храму і висловитися “щодо існування московської церкви в Черкасах”, а також помолитися за українських військових.

Згодом на території храму відбувся повторний штурм – чоловіки у військовій формі, активісти та прихильники ПЦУ зайшли до храму. Митрополит Феодосій разом із прихильниками УПЦ МП покинув територію церкви, зазначивши, що разом із ними з храму йде “божественна благодать”.

Міський голова Черкас на сходах церкви зачитав рішення, за яким Свято-Михайлівський собор вирішив перейти до Православної церкви України. Згодом у церкві парафіяни вперше виконали гімн, а також богослужіння українською мовою.

Головне управління Нацполіції в Черкаській області повідомило, що відкрило кримінальне провадження за фактом сутички між вірянами вранці – за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство). Там додали,  що слідчі встановлюють усі обставини події. Максимальне покарання, яке може загрожувати за санкцією статті – позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

У сутичках, що відбувалися на території Свято-Михайлівського собору, постраждали 26 осіб. За словами керівника Черкаського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігоря Фесуна, 12 постраждалих доставили до лікарні. Серед травм переважали опіки слизових оболонок і переломи.

Як повідомляв ІМІ, митрополита Черкаського і Канівського УПЦ МП Феодосія (Дениса Сінігірьова) підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі.

20 лютого 2023 року СБУ оголосила підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП. За даними слідства, митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань. Також під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru.

Нині щодо Снігірьова обрано запобіжний захід – нічний домашній арешт до 2 грудня. 4 жовтня, під час чергового засідання у справі, суддя скоротив йому запобіжний захід на дві години. Митрополит має перебувати вдома із 23:00 до пʼятої ранку наступного дня.

Liked the article?
Help us be even more cool!