ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Черкас опитав свідків у справі митрополита УПЦ МП Феодосія про розпалювання релігійної ворожнечі

У Соснівському районному суді Черкас заслухали свідків у справі митрополита Черкаського і Канівського УПЦ МП Феодосія (Дениса Сінігірьова), якого звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі, повідомляє Укрінформ.

На запитання сторін захисту і обвинувачення відповідав священник зі Сміли Василь Ворушило.

Він розповів, що за попереднього митрополита Софронія згадування московського патріарха Кирила в проповідях було добровільною справою, а "з приходом Феодосія нам сказали згадувати Кирила обов'язково".

"Православну церкву України Феодосій у своїх проповідях постійно називав неканонічною. Коли розпочалася війна, кілька священників зі Сміли написали листа митрополиту Феодосію з проханням засудити патріарха Московського Кирила, який благословив війну з Україною. Однак він відмовився це робити. Тоді ми ухвалили рішення вийти з цієї церкви й залишитися з українським народом", – сказав священник.

Митрополит Феодосій у своєму слові звинуватив колишнього підлеглого в тому, що той порушив церковні закони, коли пішов до мирського суду.

За даними медіа, під час засідання біля будівлі суду перебували прихильники й противники митрополита УПЦ МП.

Заслуховування свідків і потерпілих у справі продовжиться 22 травня.

Справа митрополита Черкаського і Канівського УПЦ МП Феодосія

Як повідомляв ІМІ, 20 лютого 2023 року СБУ оголосила підозру в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП. За даними слідства, митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань. Також під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ, серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru.

21 лютого 2023 року адвокат Ігор Голубчик перешкоджав роботі  журналістів місцевого видання 18000 висвітлювати публічне зібрання прихильників митрополита УПЦ МП Феодосія біля Черкаської окружної прокуратури. Сам священнослужитель у цей момент перебував у будівлі прокуратури, де його допитували в межах кримінального провадження. Разом з іншими невстановленими особами спочатку Голубчик просто закривав камери журналістів, а потім почав відтісняти їх від Феодосія, який у цей момент вийшов з будівлі прокуратури.

Liked the article?
Help us be even more cool!