ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі Яворському погрожували ув’язнити його та забрати дітей

16.04.2021, 15:21
Фото – postup.lg.ua
Фото – postup.lg.ua

Український правозахисник Володимир Яворський повідомив, що до нього у Білорусі силовики застосовували психологічне та фізичне насильство.

Про це він написав 16 квітня на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, 12 квітня в їхній з дружиною Тетяною Гацурою-Яворською квартирі в Мінську пройшов другий повторний обшук. 

“Після тригодинного обшуку, коли всю кімнату перебрали по частинах, мені сказали, що я повинен проїхати з ними. Вилучили старі документи, телефони, які  відпрацювали своє, тощо. Вони шукали те, чого насправді в нас не було, тому знайти це було неможливо. Далі був кількагодинний допит. Я підписав документ про нерозголошення таємниці слідства, оскільки є свідком у кримінальній справі. Тому деталей справи я поки не розповідатиму”, – написав він.

За словами Яворського, допит був “неприємним і супроводжувався психологічним і фізичним насильством”. Під час допиту в нього розпитували про діяльність його та дружини. “Звичайно, про право не давати свідчень про себе або родичів ніхто не згадував і чути не хотів, і про адвоката ніхто не згадував”, – зауважив правозахисник

“Наприкінці допиту мені повідомили, що в мене є 48 годин, щоб покинути країну разом з дітьми для нашої безпеки. Водночас погрожували затримати мене в кримінальній справі, а дітей помістити в спеціальні установи. Також мене попередили, що мені заборонено в'їзд до країни протягом 10 років”, – написав Яворський.

Правозахисник 14 квітня разом зі своїм сином вилетів до Львова. Троє інших, доросліших дітей, залишилися в Мінську з різних причин. Він додав, що до того часу за ним постійно стежили.

Його дружину Тетяну Гацуру-Яворську звільнили із СІЗО увечері 15 квітня, але вона залишається в статусі підозрюваної в справі щодо “фінансування заворушень”.

Як повідомляв ІМІ, 14 квітня з Білорусі на 10 років депортували українського правозахисника Володимира Яворського. Володимир Яворський є чоловіком затриманої 5 квітня  білоруської активістки Тетяни Гацури-Яворської.

Володимир Яворський має українське громадянство. Загалом у сім’ї четверо дітей, у Тетяни та Володимира є молодший син Данило, якому в травні виповниться вісім років. Найстарший Кастусь та Альгерд навчаються в Києві, дочка Рогніда збирається вступати до Білоруського державного університету.

5 квітня в Мінську (Білорусь) затримали трьох організаторок виставки про медиків, зокрема керівницю громадського об’єднання “Звено”, дружину українського правозахисника Володимира Яворського Тетяну Гацуру-Яворську. Раніше повідомлялося, що її підозрюють у “фінансуванні заворушень”.

Виставка “Машина дихає, а я – ні” була присвячена білоруським медикам і викликам, з якими вони зіткнулися за останній рік: пандемією COVID-19 і політизацією системи охорони здоров'я.

Liked the article?
Help us be even more cool!