ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі позбавляють ліцензії адвоката, який захищав журналістів

24.03.2021, 15:39
Фото – Роман Колиновський / DW
Фото – Роман Колиновський / DW

Відомий білоруський адвокат Сергій Зікрацький, який захищає і журналістів, не пройшов позачергову атестацію в Міністерстві юстиції, повідомляє Радіо Свобода.

Комісія вирішила, що він "не має достатньої кваліфікації", щоб працювати адвокатом. Зікрацький розповів виданню TUT.BY, що має намір ще якийсь час попрацювати адвокатом до того, як його офіційно позбавлять ліцензії.

"Те, що її заберуть, – радше вже питання технічне, ніж юридичне. Наступне засідання кваліфікаційної комісії, де розв'язуватиметься це питання, має відбутися 22 квітня. Якщо пощастить, допрацюю до цього терміну, якщо комісію вирішать скликати раніше для тих, хто особливо відзначився, отже, не допрацюю", – сказав Сергій Зікрацький.

Підставою для переатестації адвоката стали кілька його коментарів у засобах інформації, зокрема з приводу вироку журналісткам каналу "Белсат" Катерині Бахваловій (Андрєєвій) і Дарії Чульцовій. "Гадаєте, що підставою для виклику на позачергову атестацію стали скарги моїх клієнтів? Ні. Мін’юст вирішив, що мої коментарі в ЗМІ не досить кваліфіковані, а отже треба перевірити, чи можу я далі працювати адвокатом", – писав раніше Зікрацький.

Сергій Зікрацький спеціалізується на авторському, корпоративному праві, інтелектуальній власності. Білоруській службі Радіо Свобода він розповів, що почав працювати над правовими аспектами роботи ЗМІ ще в університеті. Він захищає багатьох журналістів у політично вмотивованих справах, зокрема він захищав TUT.BY у справі про позбавлення статусу ЗМІ, Катерину Бахвалову і співробітників білоруського Пресклубу.

Як пише Радіо Свобода, у Білорусі на адвокатів опозиції і демонстрантів чиниться тиск, зокрема через позбавлення їх ліцензії. На захист білоруських адвокатів раніше виступили Інститут прав людини Міжнародної асоціації юристів (IBAHRI), Американська асоціація юристів (American Bar Association, ABA) та інші організації та авторитетні адвокати. Про тиск на білоруських адвокатів йдеться в доповіді Верховного комісара ООН з прав людини за 2020 рік.

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого суд Фрунзенського району Мінська засудив двох журналісток телеканалу "Белсат" Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову до двох років колонії загального режиму.

Журналістки "Белсату" Катерина Андрєєва та Дарина Чульцова були затримані 15 листопада 2020 року в Мінську у квартирі на 14-му поверсі будинку на "площі Змін". З цієї квартири журналістки вели стрім про протистояння силовиків і захисників народного меморіалу загиблому мінчанину Роману Бондаренку.

22 грудня 2020 року в Мінську (Білорусь) силовики затримали засновницю неформального об'єднання медіапрофесіоналів "Пресклуб Білорусь" (Press Club Belarus) Юлію Слуцьку, а також прийшли з обшуками до офісу та працівників Пресклубу: Алли Шарко, Сергія Якупова, Сергія Ольшевського.

Обшуки проходили в межах кримінальної справи за ст. 243 ч. 2 ("Ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі"). Після обшуків затриманих забрали на допити до Департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі.

Слуцьку підозрюють в ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі, Шарко, Ольшевського, Слуцького – у співучасті. 

31 грудня 2020 року затриманим висунули звинувачення.

Liked the article?
Help us be even more cool!