ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Турецькі посадовці зазнали критики через ставлення до журналістки "Голосу Америки"

27.01.2023, 13:22
Фото – cumhuriyet.com.tr
Фото – cumhuriyet.com.tr

Медійні організації висловили занепокоєння цькуванням, якого зазнала журналістка "Голосу Америки" після спроби поставити запитання лідеру турецької ультраправої Партії національного руху (МХП), повідомляє "Голос Америки".

У вівторок журналістка Їлдиз Язиджиоґлу звернулась із запитанням до Девлета Багджелі після партійної зустрічі в будівлі парламенту в Анкарі.

МХП є політичним союзником керівної партії Туреччини – Партії справедливості та розвитку (АКП).

На відео видно, як Багджелі йде крізь натовп репортерів. Коли Язиджиоґлу вигукує своє запитання, чути, як Багджелі відповідає: "Займіться своїми справами".

Після цього голова штабу Багджелі відсуває мікрофони вбік, а один з депутатів партії відштовхує Язиджиоґлу.

Після цього випадку члени МХП та її прихильники розкритикували Язиджиоґлу в соцмережах.

Член МХП Ісмаїл Оздемір у твіттері звинуватив журналістку в "провокаторських діях, вчинених під приводом запитання".

У твіттері поширився гештег, де Язиджиоґлу названо "агентом-провокатором", а в інших соцмережах на репортерку посипалася лайлива лексика та ворожі коментарі, де йшлося, що народ Туреччини стулить рота "Голосу Америки".

Язиджиоґлу намагалася отримати від Багджелі коментар про смерть Сінана Атеса – колишнього очільника ультранаціоналістської групи, відомої як "Сірі вовки", яку часто називають молодіжною гілкою МХП.

Минулого грудня Атеса застрелили в Анкарі; деякі націоналістично налаштовані громадяни критикували МХП за відсутність коментарів щодо вбивства.

Цього місяця у своїй промові в парламенті Багджелі зазначив, що дехто намагається скористатися з убивства, щоб кинути тінь на партію шляхом "необґрунтованих звинувачень, націлених на створення розколу" в союзі партії з АКП.

"Сірих вовків", чия активність у Туреччині триває вже кілька десятиліть, звинувачували в політично вмотивованому насильстві – передусім щодо лівих політиків, етнічних курдів та релігійної меншини алевітів.

Це тіньове угруповання також зазнає дедалі більшої критики в Європі після того, як у 2020 році його діяльність була заборонена у Франції з огляду на насильницькі дії та поширення мови ненависті.

"Голос Америки" надіслав електронного листа речникам департаментів МХП зі зв’язків зі ЗМІ та громадськістю, а також турецькому посольству у Вашингтоні, прохаючи їх прокоментувати ситуацію, але на момент цієї публікації не отримав жодної відповіді.

Опозиційні політики та медіаактивісти стали на захист Язиджиоґлу, заявляючи, що ставити запитання – це робота журналіста.

Liked the article?
Help us be even more cool!