ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Туреччина додала Джана Дюндара та 14 інших журналістів до списку терористів у розшуку

04.01.2023, 13:45
Фото – APF
Фото – APF

30 грудня турецький журналіст у вигнанні Джан Дюндар повідомив, що турецька влада додала його до так званого сірого списку терористів – публічної бази даних, створеної турецьким міністерством внутрішніх справ, де названо осіб, підозрюваних у тероризмі, і пропонується винагорода за їхнє затримання, пишуть gercek news та diken.

Ім’я та світлина Дюндара з’явилися на вебсторінці сірого списку, де пропонується винагорода в 500 тисяч лір ($26 697) за будь-яке сприяння його арешту.

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) заявив, що турецький уряд має стежити за тим, щоб державний список терористів у розшуку не містив журналістів, і припинити цькування представників преси.

У 2016 році КЗЖ відзначив Дюндара і його діяльність в умовах державних утисків Міжнародною премією за свободу преси.

КЗЖ знайшов у сірому списку турецького МВС іще щонайменше 14 медійників.

"Владі Туреччини варто припинити ставитися до журналістів у вигнанні як до терористів і подавати їх у розшук, що є відвертою спробою залякати журналістів, щоб ті перестали займатися своєю роботою. Уряд має негайно прибрати імена всіх журналістів з таких списків і припинити ставитися до медійників як до злочинців", – заявила координаторка програм КЗЖ в Європі та Центральній Азії Ґульноза Саїд.

На вебсторінці сірого списку перелічено також 14 інших журналістів, що живуть в еміграції: Бюлент Кенеш, Абдулла Бозкурт, Ахмет Дьонмез, Джевгері Ґювен, Тарик Торос, Адем Явуз Арслан, Саїд Сефa, Арзу Їлдиз, Левент Кенез, Хасан Джюджюк, Севґі Акарчешме, Ерган Башурт, Бюлент Коруджу та Гаміт Біліджі.

На сторінці зазначено, що цих журналістів оголошено в розшук нібито за зв’язки з вигнаним проповідником Фетгуллою Ґюленом, якого турецька влада звинувачує в керуванні терористичною організацією та "паралельною державою", а також в організації невдалого військового заколоту 15 липня 2016 року.

Дюндар, який висвітлював можливу контрабанду зброї з Туреччини до Сирії у 2014 році, 2020 року був засуджений за співпрацю з організацією Ґюлена. В разі повернення до Туреччини журналісту загрожує майже 30 років ув’язнення.

КЗЖ надіслав турецькому міністерству внутрішніх справ електронного листа з проханням прокоментувати ситуацію, але наразі не отримав відповіді.

Liked the article?
Help us be even more cool!