ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Туреччина другий рік поспіль - світовий лідер по ув'язненим журналістам

18.12.2013, 14:28

Вже другий рік поспіль Туреччина залишається світовим лідером - дещо випереджуючи Іран і Китай - по чисельності відправлених за грати журналістів. Про це повідомляє Комітет із захисту журналістів (КЗЖ), який оприлюднив результати щорічного перепису журналістів-в'язнів.

За даними Комітету, в 2013 році на частку цих трьох держав припадало більше половини всіх журналістів, які мучилися за гратами по всьому світу.

«Ув'язнення журналістів у зв'язку з виконанням ними свого професійного обов'язку є ознакою нетерпимого, репресивного суспільства. Зростання чисельності відправлених за грати журналістів в таких країнах, як В'єтнам або Єгипет, дуже насторожує. Але, чесно кажучи, той факт, що Туреччина другий рік поспіль визнається країною з найбільшим числом журналістів, відправлених за грати, просто шокує», - заявив виконавчий директор КЗЖ Джоел Саймон.

У список 10 країн-тюремників журналістів світу увійшли також Еритрея, В'єтнам, Сирія, Азербайджан, Ефіопія, Єгипет і Узбекистан.

За даними на 1 грудня 2013 року, всього в світі нудилося в неволі 211 журналістів. У список КЗЖ не включені багато журналістів, посаджені у в'язницю і відпущені протягом року. Детальна інформація за кожним укладеним наведена на сайті КЗЖ.

Число журналістів, відправлених за грати урядом Башара Асада в Сирії, знизилося за рік з 15 до 12, але в перепис не були внесені десятки журналістів, які ймовірно були викрадені і утримувалися в неволі збройними опозиційними угрупованнями. За даними на кінець 2013 року, близько 30 журналістів у Сирії числилися зниклими без вести.

У минулому році у складі в'язнів тюрем відбулися істотні зміни. В результаті посилення репресій проти блогерів, у в”єтнамських тюрьмах сиділо 18 журналістів - стрибок у порівнянні з утримуваними в тюрмах 14 журналістами роком раніше. Список «ув”язнених» поповнили в порівнянні з попереднім роком такі країни, як Йорданія, Росія, Бангладеш, Кувейт, Македонія, Пакистан, Конго, США, а також Єгипет, який утримував у в'язницях п'ять журналістів.

Серед американських держав, єдиний позбавлений свободи журналіст перебував у неволі в Сполучених Штатах. В останні роки чисельність тюремних ув'язнень журналістів в американських країнах істотно скоротилася.

У кожну з країн, де журналісти зазнали тюремного ув'язнення, КЗЖ направив листи, що виражають серйозну заклопотаність з цього приводу. За останній рік, завдяки зусиллям КЗЖ, 39 журналістів у всьому світі були достроково випущені на свободу.

Перепис в'язнів тюрем не включала журналістів, які або зникли, або були викрадені недержавними формуваннями - кримінальними угрупованнями або збройними групами. Вони числяться серед «зниклих безвісти» або «викрадених».

КЗЖ зібрав документальні свідчення про 52 вбивства журналістів, що відбулися в поточному році, і опублікує оновлений список жертв 30 грудня 2013. Уточнені дані також можна знайти на сайті http://www.cpj.org/killed/2013/.

Liked the article?
Help us be even more cool!