ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Трудові права, бездіяльність поліції, вплив карантину на права журналістів – підсумки гарячої лінії ІМІ

03.04.2020, 13:31
Фото – dreamstime.com
Фото – dreamstime.com

Юристи ІМІ надали протягом першого кварталу цього року 74 консультації за зверненнями на гарячу лінію. Журналісти запитували про трудові права, бездіяльність поліції, вплив карантину у зв’язку з пандемією COVID-19 на їхні права.

За словами юриста Алі Сафарова, протягом кварталу тематика запитань помітно змінювалася. 

"Якщо на початку року багато питань викликали законодавчі ініціативи: новий законопроєкт про медіа, ініціатива щодо законопроєкту про дезінформацію, то станом на березень ці питання перестали хвилювати журналістів, і на перше місце вийшли питання, пов’язані з епідемією COVID-19 і впливом карантину на права журналістів", – зазначив він. 

У січні, додав юрист, журналісти багато цікавилися застосуванням української мови в діяльності засобів масової інформації.

Крім того, через складну ситуацію, особливо щодо фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії, значно збільшилася кількість консультацій стосовно трудових прав журналістів і їхніх гарантій, щодо передбаченої законом процедури звільнення та механізмів запобіганню порушенням прав журналістів, посади яких скорочуються. Наприкінці кварталу помітно збільшилася кількість консультацій, пов’язаних з лікарською таємницею і балансом права на свободу слова та правом на приватність і таємницю про стан здоров’я. 

"Традиційно багато звернень щодо бездіяльності поліції в разі повідомлень про перешкоджання журналістам. Протягом першого кварталу помітно збільшилася кількість недопуску журналістів на заходи органів влади і місцевого самоврядування, а також відмов у задоволенні запитів на доступ до публічної інформації. Причому можна відзначити, що органи влади та органи місцевого самоврядування почали посилатися на карантинні заходи як обґрунтування обмежень доступу журналістів до інформації", – розповів юрист Алі Сафаров.

Нагадуємо, на правову гарячу лінію ІМІ можуть звертатися журналісти, засоби масової інформації та інші учасники інформаційних відносин з питаннями, пов’язаними з правовим регулюванням збирання, зберігання, поширення інформації, зокрема в інтернеті. 

Консультації надають медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!