ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Третина українців вважає ЗМІ найкращим засобом захисту прав людини – опитування

08.12.2016, 12:19

27.8% опитаних громадян та жителів України вважають найефективнішим способом захисту прав людини звернення у засоби масової інформації. Такі дані представлені у загальнонаціональному дослідженні “Права людини в Україні”, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс”, повідомляє Центр інформації про права людини.

19.3% респондентів вважають найефективнішим засобом захисту своїх прав звернення до Європейського суду з прав людини. Трохи менше – 16.3% респондентів – звертаються за допомогою до родичів та знайомих, 16.2% опитаних вважають суд найкращим засобом захисту своїх прав.

“Якщо 8% відповіли, що постійно захищають свої права, а 24% “таке іноді трапляється”, разом – це третина населення. І з цього випадку – це не так мало, що в Україні люди захищають і готові захищати свої права. Це досить багато”, прокоментувала 8 грудня під час презентації дослідження голова правління Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

При цьому близько 18.5% опитаних вважають, що жодних ефективних засобів захисту прав людини у нас немає, і ще 14.9% не змогли дати відповідь на це запитання.

Серед тих, хто успішно захищав свої права, майже кожний п’ятий діяв на власний розсуд аж до насильницьких (16% згадувань) та вирішував питання за допомогою хабаря (12%).

Ставлення до таких дій, як самосуд, у захисті своїх прав, в українському суспільстві є неоднозначним: неприпустимими їх вважають половина опитаних, проте 38% вважають, що самосуд є припустимим за певних обставин, і ще 12% – що самосуд на сьогодні є цілком виправданий та прийнятний.

Найвищим рівень несприйняття ідеї самосуду є серед жителів Донбасу (71% цілковито проти цього); в інших регіонах однозначно “проти” приблизно половина опитаних. Натомість жителі західного, східного та центрального регіонів більш схильні припускати наявність обставин, що виправдовують такі дії.

Дослідження було проведено з 22 жовтня по 6 листопада на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та за підтримки ГО “Центр інформації про права людини” і Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Усього опитано 2002 респондентів за квотною загальнонаціональною вибіркою, яка за областями України, типами поселення (Київ, обласні центри, інші міста, села), статтю і віком репрезентує доросле населення України (18 років і старше).

Опитування було проведено в усіх областях України, місті Києві та контрольованих районах Донецької і Луганської областей. Опитування не проводили в анексованому Росією Криму, місті Севастополі та на окупованих територіях Донбасу. Максимальна випадкова похибка (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,2% з вірогідністю 0,954.

Liked the article?
Help us be even more cool!