ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Трамп відреагував на зникнення саудівського журналіста The Washington Post

11.10.2018, 12:36
Хашкаджі заходить до консульства. Фото - DHA/AFP, Радіо Свобода

Президент США Дональд Трамп заявляє, що провів розмову з представниками влади Саудівської Аравії через зникнення опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі із саудівського консульства в Туреччині. Про це Трамп сказав 10 жовтня в Овальному кабінеті, повідомляє Радіо Свобода.

“Це дуже сумна ситуація. Це дуже погана ситуація. Ми не можемо допускати, щоб таке ставалося з журналістами, із будь-ким”, – сказав він.

“Я думаю, ми з’ясуємо, що сталося”, – наголосив президент США.

Трамп не уточнив, чи особисто говорив із спадкоємним саудівським принцом Мухаммедом бін Салманом. Пізніше Білий дім повідомив, що 9 жовтня радник президента з нацбезпеки Джон Болтон, старший радник Джаред Кушнер і держсекретар США Майк Помпео говорили з принцом, щоб отримати додаткову інформацію.

Представники Туреччини побоюються, що Хашокджі міг бути вбитий владою Саудівської Аравії через критику на адресу королівської родини. В ООН назвали “очевидно насильницьким” зникнення журналіста, а також закликали Туреччину і Саудівську Аравію провести розслідування інциденту.

Ер-Ріяд заперечує звинувачення. За версією співробітника саудівського консульства, Хашокджі нібито просто “пішов” із дипломатичного представництва невдовзі після візиту.

Джамал Хашкаджі – директор каналу Al Arab News, який співпрацював із багатьма арабськими і західними ЗМІ. У своїх публікаціях він виступав проти політики Ер-Ріяда. У 2015 році він опублікував у саудівській газеті “Аль-Хайят” статтю “Чи треба Саудівській Аравії бачити в Путіні загрозу?”. У ній він назвав російського президента “дурним” і “жорстоким” лідером, якому “не можна довіряти”.

Як повідомляв ІМІ, 3 жовтня саудівський журналіст Джамал Хашкаджі, відомий своєю критикою влади Саудівської Аравії, зник після візиту до консульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

Туреччина припускає, що журналіста могли вбити в консульстві, а тіло вивезти.

За даними турецької влади, Хашкаджі не покидав територію консульства. Проте представники Саудівської Аравії заперечують, що Хашкаджі перебував у консульстві.

8 жовтня Туреччина надіслала Саудівській Аравії запит, аби провести обшуки в консульстві в межах розслідування зникнення журналіста The Washington Post Джамаля Хашкаджі.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив з вимогою від Ер-Ріяда про надання доказів про те, що журналіст Джамаль Хашкаджі, який зник минулого тижня, залишив саудівське консульство в Стамбулі.

9 жовтня МЗС Саудівської Аравії дало дозвіл на проведення слідчих дій турецьких правоохоронців у консульстві в Стамбулі у зв’язку зі зникненням саудівського опозиційного журналіста Джамаля Хашкаджі.

10 жовтня турецькі ЗМІ опублікували зображення 15 осіб, які прибули до Туреччини і можуть бути причетні до зникнення опозиційного саудівського журналіста Джамаля Хашкаджі.

Liked the article?
Help us be even more cool!