ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ткаченко вважає, що на просування української мови треба гроші

14.07.2021, 12:40
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Просування української мови неможливе без її фінансування, яке дозволить перезапустити наявну в Україні систему, орієнтовану на російський ринок. Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Гуманітарна політика", повідомляє Укрінформ.

"Просування української мови неможливе без її фінансування. Без того, щоб ми підтримували її на різних рівнях фінансування. І мова не тільки про моду спілкування, а про конкретну фінансову підтримку того, щоб українська мова стала домінуючою в нашому суспільстві. Фінансування дозволить перезапустити систему, орієнтовану нині на російський ринок. Це дуже важливо, тому що коли ми говоримо про мову, ми не маємо скидати з фокуса нашої уваги й проблеми ринку", – сказав Ткаченко.

Він зазначив, що фінансування мови дасть змогу збільшити в рази кількість аудіовізуального продукту, української книги, україномовних гідів у музеях, стимулюватиме освіту. За його словами, потрібно зробити серйозний крок уперед і з погляду мотивації і підтримки людей її вивчати.

"Мова – це код ідентичності, вона об'єднує, вона захищає від спроб нас роз'єднати. Багато років нас намагалися роз'єднати темою мови – не виходить, хоча спроби й продовжуються. Але насправді наше головне завдання зробити так, щоб мова стала загальновживаною в усіх аспектах спілкування українського суспільства", – сказав Ткаченко.

Міністр нагадав, що МКІП створило національну платформу з вивчення української мови, яка об'єднує декілька сайтів та багато інших ресурсів з опанування державної мови. На цій платформі є різні формати навчання: тексти, відео, інтерактивні вправи, а також завдання з правопису. На сайті можна обрати ресурси для будь-якого рівня володіння мовою як для носіїв української, так і для іноземців.

Ткаченко зазначив, що штрафи за порушення мовного закону насамперед мають застосовуватися до посадовців, депутатів усіх рівнів для того, щоб вони "своїм потужним державницьким прикладом показали, як вони прекрасно спілкуються українською мовою".

"Державна мова має потужно звучати на всій території України, у всіх сферах суспільного життя. Мова не може бути предметом маніпуляції та спекулювань, мову не можна використовувати для розколу України, мова не може бути предметом використання як проросійських, так і псевдопатріотичних сил. Мова – це наш бронежилет, і вона об'єднує", – додав він.

Як повідомляв ІМІ, на початку червня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкти № 5554 і 5554-1, що пропонують відтермінувати норми про обов'язковий показ фільмів на телебаченні й у кінотеатрах українською мовою. Передбачається, зокрема, щоб ця норма почала діяти через два місяці після завершення карантину в Україні, а не із 16 липня.

14 червня представники телеіндустрії, ЗМІ та медіаспільноти закликали народних депутатів не підтримувати законопроєктів, які передбачають відтермінування початку дії норми про українську мову в теле- та кіновиробництві.

15 червня Верховна Рада внесла до порядку денного законопроєкт №5554 "щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19".

Автори проєкту пропонували відтермінувати набуття чинності частиною 6 статті 23 закону про забезпечення функціонування української мови як державної. У ній ідеться про те, що "мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова".

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко підтримує ініціативу щодо відтермінування початку дії статей, що стосуються обов'язкового дубляжу фільмів українською мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!