ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ткаченко провів публічну зустріч з активістами: Якщо комусь не подобається просто моє обличчя, I am sorry

27.06.2023, 15:21
Міністр культури Олександр Ткаченко під час зустрічі в Національному художньому музеї 26 червня. Фото – Євгенія Луценко / Суспільне Культура
Міністр культури Олександр Ткаченко під час зустрічі в Національному художньому музеї 26 червня. Фото – Євгенія Луценко / Суспільне Культура

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 26 червня провів публічну зустріч у Національному художньому музеї України. На неї прийшли приблизно 40 людей, частина з яких влаштувала акцію: вони тримали плакати з вимогою повернути костел Святого Миколая громаді, повідомляє Суспільне.

Ткаченко анонсував зустріч після того, як під час дискусії на Книжковому арсеналі відбулась акція з вимогою його відставки.

Частина культурних діячів, які брали участь у протесті на Книжковому арсеналі, бойкотувала зустріч. Зокрема, її організатор, дизайнер Саша Биченко відмовився йти на зустріч, заявивши, що це буде імітацією діалогу. Його підтримала ще низка протестувальників.

Під час зустрічі люди, що прийшли, порушували питання відставки міністра. Його запитали про ставлення до петицій з вимогами про звільнення; а також про те, чи важлива йому думка народу й чи варто дослухатися до вимог у петиціях. На що він відповів, що його вимагають звільнити з першого дня призначення. Петиції назвав “демократичним процесом”, на які можуть зважати органи влади, враховуючи думку громадськості. Проте додав, що є відмінні від петиції позиції:

“Але й інші точки зору громадськості, на які потрібно зважати, дивитися на баланс різних точок зору. Стосовно конкретних запитань чи претензій: на них я готовий відповідати. Але якщо комусь не подобається просто моє обличчя, I am sorry”, – заявив Ткаченко.

А ще він порівняв ставлення до керівництва міністерством зі ставленням до футболу чи приготування борщу.

“Це така сфера, на мою точку зору, так само як футбол чи приготування борщу, де всі знають, що зробити краще і яким чином і завдяки кому. У всіх є точне бачення того, що та чи інша людина може краще зробити: або керувати закладом культури, або бути на чолі колективу. [...] Ми не живемо в безповітряному просторі, існує багато стейкхолдерів, які тою чи іншою мірою сприяють або впливають на розвиток України”, – сказав Ткаченко.

Також у міністра поцікавилися думкою про артистів, які з початку повномасштабної війни змінили свою позицію та публічно підтримали Україну. “Краще перевзутися, ніж недовзутися, що відбулося з багатьма українськими артистами, які досі залишаються в Росії та виступають на концертах у підтримку війни”, – вважає очільник Мінкульту.

Також у Ткаченка запитали, на чиєму він боці в ситуації зі співачкою Світланою Лободою та 16-річною Дариною Вдовенко, яка вийшла з плакатом “Харків без Лободи”. У мережу потрапило відео, на якому Лобода запитує дівчину, хто їй за це заплатив, попри це Дарина продовжувала свою акцію. На це міністр відповів: “Скоріше на стороні дівчини”.

Крім того, його запитували про евакуацію музеїв з початку війни. “У нас немає закону про превентивну евакуацію”, – сказав Ткаченко на початку зустрічі, додавши, що його найчастіше питають саме, чому Мінкульт не евакуював музеї.

За його словами, вивезення почали в перші дні повномасштабної війни. Зокрема, евакуювали артефакти Національного художнього музею в Києві та ще “кількасот тисяч артефактів з різних музеїв країни”.

Ткаченко переконує, що музеї в Херсоні не евакуювали, бо російські війська просувалися надто швидко, те саме з музеями в Маріуполі. Російські війська під час окупації Херсона викрали 11 тисяч із 16 тисяч артефактів Херсонського обласного художнього музею.

Також міністр зазначив, що в уряді вже є нова постанова про порядок вивезення цінностей. Її вже узгодили в Кабміні, однак подробиць про цей документ він не навів.

Також під час зустрічі говорили про дистриб’юцію музики, про Держкіно та Довженко-Центр. Він згадав, що не відповідає за сферу кіно, бо з 2021 року Держкіно підпорядковується безпосередньо Кабміну. А також зазначив, що не погоджується з рішенням реорганізувати Довженко-Центр.

Водночас він не прокоментував ситуації з тим, що з Оленою Гончарук, яка перемогла в конкурсі на посаду гендиректорки Довженко-Центру, Держкіно майже пів року не може укласти контракт.

Щодо кіно Ткаченко заявив, що потрібно створювати приватні кіностудії. Водночас своє рішення у 2005-му стати акціонером Одеської кіностудії назвав "найгіршою приватною інвестицією".

Також у міністра цікавалися, коли з назви Національної музичної академії ім. Чайковського приберуть ім'я російського композитора. Міністр не дав конкретної відповіді, сказавши, що “рішення знайдеться”, але треба робити в законний спосіб.

Крім того, питали й про звільнення нинішнього ректора академії Максима Тимошенка. За словами Ткаченка, для звільнення потрібні підстави, інакше – буде можливе поновлення через суд.

Також Ткаченко запитували про повернення костелу Святого Миколая громаді, згадували про виїзд за кордон, проблеми з реставрацією готелю “Дністер” в Івано-Франківську, а також національний телемарафон та ведучих з колишніх каналів, що належали ексдепутату та куму Путіна Віктору Медведчуку.

За словами Ткаченка, марафон розпустять лише після закінчення війни, а також переконує, що “рейтинги не падають”. Також він запевняв, що ведучі з колишніх каналів Медведчука звільнилися, а зараз “працюють адекватно”.

На питання, чому публічні обговорення влаштували лише зараз, після протесту на Книжковому арсеналі, Ткаченко наполягав, що регулярно проводить зустрічі з представниками культури в міністерстві. Однак визнав, що такі зустрічі були “обмеженими”.

Ткаченко заявив, що готовий проводити публічні зустрічі щомісяця.

Як повідомляв ІМІ, на Книжковому арсеналі в Києві під час однієї з дискусій, на якій присутній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, активісти розгорнули плакати із закликом про його відставку. Група активістів під час заходу “Критичність моменту: державна політика у сфері книговидання” в такий спосіб висловила свою незгоду з реакцією прем’єра-міністра України Дениса Шмигаля на петицію про відставку Ткаченка (раніше Шмигаль заявив, що, на його думку, немає досить підстав для того, щоб він ініціював звільнення з посади міністра культури й інформаційної політики Олександра Ткаченка).

Петиція на сайті Кабінету Міністрів України із закликом до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ініціювати звільнення Олександра Ткаченка набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

11 листопада 2021 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко написав заяву про відставку. Причиною, за його словами, є рішення забрати Держкіно в Міністерства культури та інформполітики й передати його в управління Кабміну, а також сума, яку передбачено в держбюджеті-2022 на культуру.

Проте Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики не підтримав наміру Ткаченка піти у відставку, його заяву офіційно не зареєстрували у Верховній Раді. Ткаченко призначений міністром у 2020 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!