ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканалу "Наш" оголосили два попередження та оштрафували на понад 200 тис. грн

28.04.2021, 17:20
Фото – YouTube Наш
Фото – YouTube Наш

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила два попередження та оштрафувала на суму понад 200 тис. гривень телеканал “Наш” (ТОВ “Наш 365”). 

Таке рішення Нацрада ухвалила 28 квітня на своєму засіданні, розглянувши результати безвиїзних позапланових перевірок каналу, повідомляється на сайті регулятора.

Перша перевірка каналу стосувалася трансляції в грудні 2020 року передачі “П’ятниця. Вечір”, у якій через інтернет-зв’язок взяв участь представник так званої “ЛНР” Родіон Мірошник. 

“Мірошник під час свого виступу в передачі “П’ятниця. Вечір” висловив протиправні твердження стосовно територіальної цілісності і недоторканості державного кордону України, її конституційного ладу (“Донбасс не находится в составе Украины”; “На Донбасс не распространяется украинское право и на Донбасс не распространяется украинская власть, украинская Конституция” тощо), розпалював ворожнечу, що виражалось у звинуваченнях законної влади України та її Збройних сил у намірах територіальній експансії власної території України”, – зазначила Нацрада.

За наявність закликів у висловлюваннях, які були поширені в ефірі телеканалу, до насильницької зміни конституційного ладу України, розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті на канал накладено штраф – 25% суми ліцензійного збору, що становить 114 067,50 грн.

Ще один штраф на таку саму суму канал отримав за наявність в ефірі 24 серпня 2020 року закликів до розв’язання агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях у відеоролику “Наша (не)залежність? Наш покаже”.

Третя перевірка телеканалу стосувалася трансляції у вересні 2020 року інтерактивного голосування з пропозицією українським глядачам відповісти на запитання, чи “Володимир Путін заслуговує на Нобелівську премію миру”. 

У діях телеканалу “Наш” “простежуються ознаки наміру ввести аудиторію в оману, маніпулювати недостовірною і неповною інформацією про оприлюднення даних інтерактивного опитування з важливих питань національної безпеки та соціальної стабільності держави через використання методики інтерактивного опитування, яка не передбачає надання повної і достовірної інформації про результати такого опитування”.

Крім того, зазначила Нацрада, проведення такого опитування та публічне поширення його результатів в ефірі створює позитивний образ очільника держави-агресора, а це, своєю чергою, може загрожувати національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері.

За це Нацрада оголосила каналу попередження та зобов’язала погодити діяльність  із вимогами чинного законодавства.

“Всі три перевірки телеканалу підтверджують систематичність порушень мовником норм українських законів”, – зазначила Нацрада.

Як повідомляв ІМІ, 3 вересня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу “Наш” (“ТОВ “Наш 365”) через показаний до Дня Незалежності ролик, який містить ознаки дискримінації і розпалювання ворожнечі та спричинив обурення в суспільстві.

8 жовтня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку каналу “Наш” через неналежне оприлюднення статистичних даних інтерактивного опитування “Володимир Путін заслуговує на Нобелівську премію миру?”, яке може створити загрози національним інтересам і національній безпеці України.

10 грудня 2020 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову безвиїзну перевірку діяльності телеканалу “Наш”. Підставою стало шоу “П’ятниця. Вечір”, у якому 4 грудня через інтернет-зв’язок взяв участь представник так званої “ЛНР” Родіон Мірошник.

Liked the article?
Help us be even more cool!