ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби затримали в Кабулі двох журналістів

01.02.2022, 14:16
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

У Кабулі (Афганістан) таліби затримали з невідомих причин двох місцевих журналістів популярної приватної телекомпанії “Аріана”, повідомляє Радіо Свобода.

Так, 1 лютого керівник телеканалу “Аріана” Шаріф Хассан Яр написав у твіттері, що причина затримання Варіса Хасрата та Аслама Хіджаба невідома і що родини журналістів стурбовані подією.

Чоловіків затримали озброєні таліби біля воріт каналу 31 січня, повідомив німецькому інформаційному агентству dpa один з колег журналістів, який побажав залишитися неназваним.

Представник Головного управління розвідки талібів Мавлаві Хамраз заявив, що журналісти не перебувають під вартою.

З камер спостереження видно, що їх відвезли озброєні люди у формі, кажуть колеги затриманих.

Хасрат – продюсер політичного відділу телеканалу “Аріана”, Хіджаб багато років працював в економічному відділі на новинах.

Сім’ї двох журналістів звернулися до правозахисників щодо допомоги в боротьбі за їхнє звільнення.

Арешти відбулися наступного дня після того, як один з гостей розкритикував режим талібів під час дебатів у прямому ефірі, що транслювались “Аріаною”. Частину дебатів активно поширювали в соціальних мережах.

Таліби заарештовують протестувальників, активістів за права жінок та журналістів відтоді, як повернули собі владу в серпні минулого року. Деякі зі звільнених журналістів повідомили, що їхнє обладнання конфісковано, а вони зазнали жорстокого поводження та катування.

Як повідомляв ІМІ, “Репортери без кордонів” раніше заявили, що 43% засобів масової інформації в Афганістані закрилися, а 60% журналістів більше не можуть працювати після того, як таліби взяли під свій контроль країну. Сотні журналістів покинули Афганістан за останні чотири місяці, побоюючись репресій чи через неможливість продовжувати вести професійну діяльність. Також надходили повідомлення про затримання, переслідування та напади на працівників ЗМІ.

18 вересня 2021 року понад 100 афганських журналістів звернулися до міжнародної спільноти по допомогу в захисті свободи преси в Афганістані. 

30 серпня 2021 року близько 150 афганських журналістів звернулися до ООН, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ з проханням урятувати їх від талібів.

Liked the article?
Help us be even more cool!