ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов'язав УПЦ МП повернути в держвласність Успенський собор у Каневі

Успенський (Георгіївський) собор ХII століття у Каневі, фото – chk.gp.gov.ua

Суд зобов’язав Київську митрополію Української православної церкви Московського патріархату повернути в державну власність Успенський (Георгіївський) собор ХII століття в Каневі Черкаської області, повідомляє Черкаська обласна прокуратура.

Дозвіл оформити право власності УПЦ МП на пам’ятку археології надав виконавчий комітет Канівської міської ради 2003 року. Згодом це стало підставою для реєстрації права колективної власності, зазначає прокуратура.

“Прокурори в суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам'яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності”, – йдеться в повідомленні.

Суд визнав незаконними та скасував рішення виконкому Канівської міськради, свідоцтво про право власності на будівлю за УПЦ МП, а також скасував державну реєстрацію речового права на об’єкт культурної спадщини національного значення.

Успенський собор – стародавній храм часів Київської Русі, побудований 1144 року князем Всеволодом Ольговичем. Орієнтовна вартість будівлі Успенського собору становить понад 8,5 млн грн.

У 1861 році в Успенському соборі відбулася панахида за Тарасом Шевченком.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

5 березня 2024 року Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому цей законопроєкт.

Liked the article?
Help us be even more cool!