ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд знову переніс розгляд апеляції "Схем" на рішення про доступ ДБР до даних редакції

05.11.2019, 15:31
Фото - Радіо Свобода
Фото - Радіо Свобода

Київський апеляційний суд знову переніс – на 12 листопада – розгляд апеляційної скарги програми “Схеми” на ухвалу Печерського районного суду, якою слідчим ДБР надали дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації та інших даних журналістів програми, які готували розслідування “Mr. Petro Incognito”. 

Таке рішення суддя Ольга Юрдига озвучила на засіданні 5 листопада, повідомляє Радіо Свобода.

Як пояснила суддя, причиною такого рішення стало те, що на засідання прийшов тільки слідчий Державного бюро розслідувань, але не з’явився прокурор ГПУ.

“Першого разу засідання перенесли через неотримання матеріалів кримінального провадження, що перешкоджало розгляду справи по суті. На сьогодні – не з’явилася сторона обвинувачення, а саме – прокурор. І з метою забезпечення змагальності процесу суд вирішив, що прокурору треба повідомити (про судове засідання – ред.) ще раз, для уникнення звинувачень в упередженості суду. Поки що я не бачу загроз у повторному перенесенні. Оскільки термін дії ухвали спливає 17 листопада”, – заявила адвокатка Віра Крат після завершення засідання.

Раніше адвокати “Схем” зазначили, що хоч в ухвалі Печерського суду і було вказано, що вона не підлягає оскарженню, але юристи звернулися до Київського апеляційного суду з вимогою її скасувати, оскільки вона надає доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю журналістських джерел.

В апеляції юристи “Схем” звертають увагу на відсутність достатнього обґрунтування для доступу до внутрішньоредакційних документів. “Слідчим не доведено обґрунтування значення цих документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, не зрозуміло, яке значення може мати вказана інформація в разі її отримання для кримінального провадження”, – йдеться у тексті скарги.

В апеляції також йдеться про те, що ухвалою Печерського суду були порушені права журналістів на захист своїх джерел та їх право як громадян на захист. Також юристи наголошують на тому, що вимога доступу до внутрішньоредакційної інформації може бути намаганням виявити джерела отримання інформації журналістами-розслідувачами і можливого тиску на них у подальшому. У документі також йдеться про те, що винесенням подібної ухвали могли бути порушені конституційні права і свободи журналістів редакції “Схем”.

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях”, які готували розслідування “Mr. Petro Incognito” (про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької).

Також слідчі отримали дозвіл на доступ до цілої низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів та водіїв, даних щодо оплати їхньої праці тощо.

Таке рішення суд ухвалив у межах досудового розслідування кримінального провадження ДБР щодо “незаконного переправлення осіб”, зокрема експрезидента, через державний кордон “з використанням завідомо підроблених документів”.

Згідно з рішенням суду, якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначеної інформації, то суд за клопотанням слідчих ДБР “має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів”.

Редакція програми “Схеми: корупція в деталях” заявила, що вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало Державне бюро розслідувань через ухвалу Печерського районного суду Києва.

Редакція програми “Схеми” подала до Київського апеляційного суду скаргу на ухвалу Печерського суду, якою слідчим ДБР надали дозвіл на тимчасовий доступ до даних журналістів програми.

Liked the article?
Help us be even more cool!