ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Схеми" вважають, що доступ ДБР до даних редакції є надмірним і може розкрити джерела інформації

24.10.2019, 10:47
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Редакція програми “Схеми: корупція в деталях” вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало Державне бюро розслідувань через ухвалу Печерського районного суду Києва. Про це йдеться в заяві “Схем”, повідомляє Радіо Свобода.

“Оскільки відомство розслідує ймовірне перевищення повноважень експрезидентом Петром Порошенком, незрозуміло, як в офіційному встановленні цього факту можуть допомогти обліки робочого часу журналістів, операторів і водіїв програми, їхні зарплати і внутрішня комунікація”, – йдеться в заяві редакції.

Журналісти також зазначають, що “такий прискіпливий інтерес силовиків до процесу підготовки матеріалу, включно з затребуванням внутрішньої редакційної комунікації, та подальша загроза обшуку несе в собі потенційні ризики розкриття джерел інформації”.

Так, в ухвалі прямо зазначено, що в разі відмови редакції добровільно виконати рішення і надати слідству всі ці дані суд за клопотанням слідчого має право ухвалити рішення про дозвіл на проведення обшуків на Радіо Свобода.

“Зрозуміло, що виконати в повному обсязі ухвалу неможливо, наприклад редакція не надаватиме листування журналістів і дані про редакційний процес підготовки програми розслідувань. Тому не можна виключати, що правоохоронці навмисно придумали підстави для здобуття права на проведення обшуків”, – зазначено в заяві редакції.

Крім того, журналісти висловлюють занепокоєння непрогнозованістю поведінки слідчих ДБР. Адже в межах офіційного розслідування “Схеми” вже йшли на контакт із ними.

Так, у серпні ДБР звернулося до редакції з проханням надати офіційні запити, які журналісти надсилали під час розслідування, та відповіді на них. Редакція надала запитувані документи. "Тож незрозуміло, навіщо для подальшої співпраці слідчим знадобилося застосовувати інструмент примусу під загрозою обшуків", – дивується редакція.

Водночас в ухвалі Печерського районного суду зазначено, що вона не підлягає оскарженню. Таким чином, суд не залишив журналістам можливості вимагати перегляду рішення. Тому в редакції Радіо Свобода тривають консультації з адвокатами про те, які існують законні юридичні інструменти захисту від такого надмірного втручання в роботу журналістів.

“Схеми” наголошують, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, очевидно, не має стосунку до суті кримінальної справи, та становить ризики розкриття журналістських джерел.

“Це стосується кримінальних проваджень стосовно представників як попередньої влади, так і нинішньої, незалежно від політичної належності фігуранта”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях”, які готували розслідування “Mr. Petro Incognito” (про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької).

Також слідчі отримали дозвіл на доступ до цілої низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів та водіїв, даних щодо оплати їхньої праці тощо.

Таке рішення суд ухвалив у межах досудового розслідування кримінального провадження ДБР щодо “незаконного переправлення осіб”, зокрема експрезидента, через державний кордон “з використанням завідомо підроблених документів”.

Згідно з рішенням суду, якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначеної інформації, то суд за клопотанням слідчих ДБР “має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!