ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ексберкутівець отримав чотири роки за перешкоджання журналісту під час Революції гідності

24.06.2021, 11:00
Фото – chk.gp.gov.ua
Фото – chk.gp.gov.ua

Соснівський районний суд міста Черкаси засудив до чотирьох років позбавлення волі екскомандира батальйону міліції особливого призначення “Беркут” у Луганській області.

Таке рішення суд ухвалив 23 червня, повідомляється на сайті прокуратури Черкаської області.

Обвинуваченого визнано винним за ч. 1 ст. 171 ККУ ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та ч. 2 ст. 365 ККУ ("Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу").

Як зазначає прокуратура, обвинувачений 27 січня 2014 року на Соборній площі в Черкасах віддав наказ підлеглим працівникам про застосування спецзасобів і затримання мирних мітингувальників, не забезпечив особистої недоторканності затриманих осіб та перешкоджав законній професійній діяльності журналіста.

Також суд позбавив обвинуваченого права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки.

Ексберкутівець переховується на тимчасово окупованій території Луганської області та обіймає керівну посаду в так званому “МВД ЛНР”.

Як повідомляє Адвокатська дорадча група, вирок оголошено командиру луганського “Беркуту” Валерію Костенку.

Потерпілими в справі є активіст Олег Собченко та спецкор телеканалу “Інтер” Станіслав Кухарчук. 

Вони задоволені тим, що справа дійшла до вироку, але вважають, що покарання могло бути й більшим.

Станіслав Кухарчук вважає, що цей вирок та інкриміновані статті не відповідають діям беркутівців тієї ночі ніч.

"Я задоволений тим, що хоч якийсь вирок є, тому що ця тягомотина триває вже майже вісім років. Але треба було бачити, що там відбувалось. Це було тупо пекло, коли пачками завозили людей в міську лікарню з розбитими головами. Як над ними [затриманими] знущалися. Це навіть не перевищення службових обов’язків тим самим командиром луганського "Беркуту", це просто садизм. Навіть на моєму прикладі, коли били й добивали людей, які вже лежали. Я не чинив спротиву. Казав співробітнику "Беркуту", що я журналіст і я не чиню спротиву. Я готовий лягти на землю. Показував посвідчення. Але, коли лягав на землю, мені просто почали наносити удари в голову. Вважаю, що чотири роки – це мало", – зазначив журналіст.

Олег Собченко: "Вирок цілком ок, можна було б більше, ну потерпілі завжди так хочуть".

Представниця потерпілих Євгенія Закревська погодилася з Кухарчуком. "На початку процесу ми наполягали на додатковій кваліфікації – катування і протидія мирним зібранням. Але змінювати обвинувальний акт не стали", – зазначила вона.

Як повідомляв ІМІ, 27 січня 2014 року у Черкасах під час розгону мітингу біля будівлі обласної державної адміністрації "Беркут" жорстоко побив журналіста каналу "Інтер" Станіслава Кухарчука. Журналіст показав співробітнику спецпідрозділу "Беркут" посвідчення, але беркутівець звалив його ударом кийка на землю, після чого кілька бійців завдали ударів уже лежачому Кухарчуку.

Станіслав Кухарчук розповів, що його били попри те, що він називався журналістом.

Liked the article?
Help us be even more cool!