ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд вирішив зняти електронний браслет із митрополита Павла

Митрополит Павло, фото – Вікторія Рощина/УП
Митрополит Павло, фото – Вікторія Рощина/УП

Печерський районний суд Києва вирішив зняти електронний браслет з митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла (Лебідя).

Про це Суспільному повідомив адвокат митрополита Микита Чекман.

За його словами, сторона захисту довела суду, що зняття браслету жодним чином не підвищує ризики і митрополит Павло не перешкоджає веденню кримінального провадження.

“Залишаються всі обов'язки, які раніше на нього були покладені, крім носіння електронного браслету. Йдеться, зокрема, про здачу закордонного паспорту та явку на першу вимогу суду”, – сказав Чекман.

Водночас речниця Київської обласної прокуратури Олена Ковальова повідомила hromadske, що на засіданні суду 30 квітня прокурор клопотав про продовження всіх обовʼязків митрополиту, проте суд задовольнив клопотання частково – не продовжив дію обовʼязку носити електронний браслет.

Попри зняття браслету Лебедь досі зобовʼязаний:

  • не відлучатися з місця свого проживання без рішення суду;
  • утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками у кримінальному провадженні.

Справа митрополита Павла

Як повідомляв ІМІ, 1 квітня 2023 року СБУ вручила підозру наміснику Києво-Печерської лаври та митрополиту УПЦ МП Павлу за двома статтями Кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ). Тоді ж Шевченківський суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Під час засідання 29 травня він заперечував зв’язки з Московським патріархатом.

13 липня 2023 року СБУ повідомила про нову підозру митрополиту Павлу (Петро Лебідь) за двома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч.2 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч.3 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України за вчинене службовою особою повторно).

7 серпня 2023 року настоятеля Києво-Печерської лаври Павла звільнено з-під варти під заставу в розмірі 33 мільйони 300 тисяч гривень. 14 липня суд змінив митрополиту запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу в розмірі понад 33 млн грн.

У жовтні 2023 року СБУ передала до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя).

Liked the article?
Help us be even more cool!