ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ передала до суду справу щодо митрополита Павла

Фото – Вікторія Рощина / УП
Фото – Вікторія Рощина / УП

Служба безпеки України передала до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя), обвинуваченого у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України. Про це СБУ повідомила у своєму телеграм-каналі.

Митрополит обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою повторно).

Санкції статей передбачають до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними слідства, митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави. 

“Також він називав російську збройну агресію проти України “громадянським конфліктом”, який триває з 2014 року. Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика”, – повідомляє спецслужба.

Як повідомляв ІМІ, 1 квітня 2023 року СБУ вручила підозру наміснику лаври та митрополиту УПЦ МП Павлу за двома статтями Кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ). Тоді ж Шевченківський суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Під час засідання 29 травня він заперечував зв’язки з Московським патріархатом.

13 липня СБУ повідомила про нову підозру митрополиту Павлу (Петро Лебідь) за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно) та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України за вчинене службовою особою повторно).

7 серпня 2023 року настоятеля Києво-Печерської лаври Павла звільнено з-під варти під заставу в розмірі 33 мільйони 300 тисяч гривень. 14 липня суд змінив митрополиту запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу в розмірі понад 33 млн грн.

У серпні адвокат Павла протоієрей Микита Чекман з посиланням на лікарів повідомив, що митрополиту діагностували гострий інфаркт міокарда. Його госпіталізували 14 серпня в кардіовідділенні однієї з лікарень Києва. Представники УПЦ пізніше уточнили, що священнослужителю зробили хірургічну операцію на судинах серця.

Liked the article?
Help us be even more cool!