ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив у позові посадовцю, який судився з чернівецькою журналісткою через її фб-дописи

22.04.2024, 17:21
Альона Чорна
Журналістка Світлана Ісаченко. Фото – Ігор Константинюк

Першотравневий районний суд Чернівців відмовив у задоволенні позову директору Подільського лісового офісу Василю Гончару, який позивався до журналістки Світлани Ісаченко через її три фейсбук-дописи. 

Таке рішення суд ухвалив 9 квітня 2024 року, йдеться в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

“З системного аналізу вбачається, що позивач, обіймаючи державну посаду, мав бути відкритий для суворої критики і пильного нагляду громадськості, а межа допустимої критики щодо такої особи є значно ширшою. Оспорювана інформація стосується не приватного життя позивача, а його сфери діяльності, що підтверджується проявом суспільного інтересу до особи позивача та його дій на посаді з боку відповідача, що обумовлено характером її діяльності як журналіста”, – йдеться в рішенні. 

Також суд дійшов висновку, що поширена відповідачем інформація є не фактичним твердженням, а оціночним судженням та відбиває суб'єктивні думки, засновані на особистому сприйнятті певних подій та їхньому власному оцінюванні, а тому позов задоволенню не підлягає.

Рішення суду можна оскаржити в апеляційному суді протягом 30 днів.

Як повідомляв ІМІ, усі три фейсбук-дописи, які оскаржує Василь Гончар, журналістка Світлана Ісаченко опублікувала 2023 року. У них вона писала про проблеми в лісовому господарстві. 

У позовній заяві Василь Гончар зазначав, що журналістка у свої дописах образила його честь, гідність та ділову репутацію. Очільник Подільського лісового офісу вимагав визнати недостовірними опубліковані дописи та хотів, щоб медійниця видалила їх, сплатила судовий збір та відшкодувала 20 тис. грн його адвокату.

У коментарі регіональній представниці ІМІ Світлана Ісаченко зауважує, що озвучена в її дописах критична інформація про Василя Гончара базується на офіційних повідомленнях про розкрадання лісу. 

“Усі мої статті, які, бачте, образили Василя Гончара, базуються на офіційній інформації правоохоронних органів та департаменту безпеки ДП “Ліси України”. Я не відмовлюся від жодного слова у своїх матеріалах та далі ставитиму питання: чому за службове недбальство дають п'ять років тюрми, а за розкрадання державного лісу на десятки мільйонів – високі посади й депутатські мандати? Наголошую, що я систематично висвітлюю роботу лісової галузі з 2002 року”, – каже Світлана Ісаченко.

Вона додає, що вимоги директора Подільського лісового офісу видалити її публікації, які містять конструктивну критику, є наступом на свободу слова та на право журналістів вести професійну діяльність, виконувати свій професійний і громадянський обов’язок.

“Суд справедливо відмовив Гончару в задоволенні його позову. Це перемога всіх журналістів, усіх медійників, які чесно виконують свою роботу і доносять суспільству правдиву інформацію”, – зауважує Світлана Ісаченко. 

Світлана Ісаченко – журналістка, розслідувачка, працювала в “Дзеркалі тижня”, “Урядовому кур’єрі”, продовжує публікуватися в центральних медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!