ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Києві засудив до 13 років ув'язнення співробітників ФСБ за переслідування кримської журналістки

Ганна Андрієвська, фото – її фейсбук

Солом'янський районний суд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників Федеральної служби безпеки Росії, які брали участь в обшуку у квартирі батьків кримської журналістки, авторки Крим.Реалії Ганни Андрієвської.

Таке рішення суд ухвалив 3 липня 2024 року, повідомляє Крим.Реалії.

Йдеться про двох співробітників ФСБ Дениса Алуніна та Дмитра Грамашова, які раніше служили в СБУ, а після російської анексії Криму в 2014 році перейшли на службу до ФСБ. 

Суд визнав їх винними за трьома статтями Кримінального кодексу України: 

  • порушення недоторканності житла (ст. 162);
  • перешкоджання журналістській діяльності (ст. 171);
  • державна зрада (ст. 111).

Розгляд справи відбувався заочно без участі засуджених. Їх репрезентували державні захисники, які заперечували провину своїх підзахисних.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох співробітників ФСБ Росії, які переслідували українську журналістку Ганну Андрієвську в окупованому Криму.

Їхні дії було кваліфіковано як:

  • переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, здійснюване групою осіб за попередньою змовою (ч.2  ст.171 КК України);
  • незаконне проникнення до житла, незаконне проведення в ньому обшуку з погрозою застосування насильства (ч.2 ст. 28 ч.2 ст.162 КК України);
  • державну зраду (ч.1 ст.111 КК України). 

Що відомо про обшук

13 березня 2015 року співробітники ФСБ Росії провели обшук у квартирі батьків кримської журналістки Ганни Андрієвської в межах кримінальної справи, порушеної за публікацію на сайті українського ІА “Центр журналістських розслідувань” її матеріалу про волонтерів батальйону “Крим”. Вони вилучили техніку, речі та документи.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу стосовно Ганни Андрієвської за статтею 280.1 КК Росії (публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ).

Журналістка розповіла, що матеріал був опублікований ще в грудні 2014 року. Стаття розповідає про волонтерів батальйону “Крим”, про те, що це за організація та як вони працюють. Андрієвська заявила, що в матеріалі немає жодних закликів до відокремлення півострова.

Російська влада внесла Андрієвську до списку терористів та екстремістів РФ, їй загрожує до 5 років позбавлення волі в РФ. 

У 2019 році Солом'янський районний суд міста Києва зобов'язав РФ виплатити понад 1 мільйон гривень компенсації журналістці Ганні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.

Liked the article?
Help us be even more cool!