ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд скасував регіональний статус російської мови на Миколаївщині

13.07.2021, 13:16
Фото – Sora Shimazaki from Pexels
Фото – Sora Shimazaki from Pexels

Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

Таке рішення суд ухвалив 8 липня, повідомляється на сайті Миколаївської обласної прокуратури.

У такий спосіб суд задовольнив позов обласної прокуратури.

Прокуратура нагадує, що в ЗМІ неодноразово зазначалося, що депутати Миколаївської міської ради не можуть позбавити російську мову статусу регіональної, якого їй надано рішенням ради 2012 року на виконання вимог Закону України “Про засади державної мовної політики”. Оскільки Конституційний суд України у 2018 році визнав заначений закон таким, що не відповідає Конституції України, прокурор звернувся до суду з позовом про скасування вказаного рішення органу місцевого самоврядування.

Як повідомляє уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад та в окремих громадах Одеської і Закарпатської областей.

Як повідомляв ІМІ, у червні Миколаївська обласна прокуратура скерувала позовну заяву до Миколаївського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправним та нечинним рішення Миколаївської міської ради від 21.08.2012 №19/4 “Про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва”. 

24 травня Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради Харкова про надання російській мові статусу регіональної.

Liked the article?
Help us be even more cool!