ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Миколаївщини оскаржила в суді регіональний статус російської мови

01.06.2021, 09:35
Фото – Sora Shimazaki from Pexels
Фото – Sora Shimazaki from Pexels

Миколаївська обласна прокуратура скерувала позовну заяву до Миколаївського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправним та нечинним рішення Миколаївської міської ради від 21.08.2012 №19/4 “Про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва”. 

Про це уповноваженому із захисту державної мови повідомила Миколаївська обласна прокуратура, йдеться на фейсбук-сторінці мовного омбудсмена.

У прокуратурі повідомили, що звернулися до суду, оскільки Миколаївська міська рада неодноразово переносила сесії, де планувався розгляд цього питання, а 20 травня під час сесії міськрада таки не скасувала статусу російської мови як регіональної.

“Депутати Миколаївської міської ради неодноразово ігнорували питання скасування цього рішення, хоча мали це зробити в шестимісячний термін з дня набрання чинності Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, тобто півтора року тому. У зв'язку з цим я двічі звертався до ГПУ забезпечити його скасування в судовому порядку. Сподіваюся, що Миколаївський адмінсуд нарешті скасує це ганебне антиконституційне рішення”, – наголосив Тарас Кремінь.

За інформацією мовного омбудсмена, досі чинними залишаються рішення щодо функціонування регіональних мов Дніпропетровської та Луганської обласних рад, Болградської міської та районної рад Одеської області, Волоківської, Тарасівецької, Прутської, Великобудської та Острицької сільських рад Закарпатської області.

Як повідомляв ІМІ, 24 травня Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради Харкова про надання російській мові статусу регіональної.

Liked the article?
Help us be even more cool!