ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд скасував регіональний статус російської мови в Харкові

25.05.2021, 15:53
Фото – volyn.tabloyid.com
Фото – volyn.tabloyid.com

Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міської ради Харкова про надання російській мові статусу регіональної. 

Відповідне рішення суду опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень 24 травня. 

“Визнати протиправним та нечинним з 28.02.2018 рішення Харківської міської ради “Про реалізацію положень Закону України “Про засади державної мовної політики” в місті Харкові №788/12 від 20.08.2012”, –  йдеться в судовому рішенні.

Протягом 30 днів його можна оскаржити.

Як повідомив у Facebook активіст Святослав Літинський, який домагався цього судового рішення, ухвала міськради встановлювала, що регіональною мовою в місті Харкові є російська.

Як розповів Літинський, уперше він звернувся до Харківської міської ради в серпні 2018 року з проханням скасувати її рішення про запровадження регіональної мови в місті. Міськрада не відповіла, тому активіст звернувся до суду. Чотири роки він судився з міською радою, а згодом і з прокуратурою через бездіяльність, поки прокуратура не подала позов про скасування регіональної мови в Харкові.

Нагадаємо, закон від 2012 року “Про засади державної мовної політики” авторства народних депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка передбачає двомовність у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%. Тобто фактично дозволяє використання російської мови на офіційному рівні. 28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав цей закон неконституційним. Після цього низка областей скасували регіональний статус російської мови.

Liked the article?
Help us be even more cool!