ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд призначив 15 років позбавлення волі коменданту катівні "Ізоляція" Куликовському

Фото – фейсбук Олега Горбачова
Фото – фейсбук Олега Горбачова

Шевченківський районний суд Києва призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна коменданту катівні “Ізоляція” в тимчасово окупованому Донецьку Денисові Куликовському на прізвисько Палич. 

Таке рішення суд ухвалив 3 січня, повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Початок виконання вироку рахуватимуть з 9 листопада 2021 року, коли Куликовського затримали. 

Ключова стаття, за якою засудили Куликовського, – стаття 438 ККУ “Порушення законів та звичаїв війни, жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням”.

Розслідування справи Куликовського завершили в червні 2022 року, після чого справу передали до суду. Засідання зробили закритими, тож журналісти не могли потрапити на них.

Раніше журналіст Станіслав Асєєв, який довгий час пробув у полоні в “Ізоляції”, розповів каналу “Україна 24”, що під час ув'язнення окрім тортур полонені зазнавали жорстокого побиття і навіть насильства з боку Куликовського, зокрема. За його словами, крики людей Куликовський наказував заглушати радянськими піснями, які співали самі в'язні.

“Ізоляція” – російська катівня в окупованому Донецьку, створена після окупації міста у 2014 році. Це територія колишнього заводу ізоляційних матеріалів, до російського вторгнення тут працював мистецький простір “Ізоляція”. В'язниця має статус секретної. Вироки, за якими утримувані перебувають в “Ізоляції”, ухвалюють незаконні суди “ДНР”, відомі численні випадки тортур. Переважно в “Ізоляції” утримують проукраїнських полонених.

СБУ затримала Куликовського в Києві 9 листопада 2021 року. За  даними слідства,  він організовував та брав безпосередню участь у вбивствах і катуваннях протиправно ув’язнених громадян України. Його затримали в межах раніше відкритого кримінального провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ст. 149 (торгівля людьми), ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) та ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни). Суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

29 грудня 2019 року Станіслав Асєєв був звільнений у межах обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року. Бойовики “ДНР” звинувачували його в шпигунстві та утримували з 2017 року.

До затримання бойовиками Асєєв співпрацював з низкою українських медіа, зокрема з Радіо Свобода, перебуваючи в окупованому Донецьку. Писав статті для проєкту “Радіо Донбас.Реалії” під псевдонімом Станіслав Васін.

Станіслав Асєєв заявляв, що хотів би домогтися накладання санкцій у Європі та США на осіб, причетних до катувань та знущань з ув'язнених.

Liked the article?
Help us be even more cool!