ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Асєєв та Галазюк повернулися з полону

29.12.2019, 16:19

29 грудня в межах обміну полонених на Батьківщину повернулися журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Про це повідомляє "Детектор медіа" з посиланням на трансляцію їхнього повернення, яку вело "Радіо Свобода".

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок із колегами з проєкту "Радіо Свобода" "Радіо Донбас.Реалії" з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики "ДНР". Пізніше представники ОРДЛО повідомили про місцеперебування Асєєва.

17 серпня російський телеканал "Россия 24" оприлюднив інтерв’ю з полоненим журналістом "Радіо Свобода". На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва Єгор Фірсов вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися в нібито шпигунстві. Європейська федерація журналістів також погодилася, що "зізнання" було зроблено під примусом

22 жовтня 2019 сайти бойовиків поширили інформацію, що так звана "прокуратура ДНР" засудила українського журналіста Станіслава Асєєва до 15 років ув’язнення з позбавленням права вести журналістську діяльність терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням волі строком на один рік і з відбуванням покарання в колонії суворого режиму.

Олег Галазюк перебував у полоні бойовиків із серпня 2017 року. Колеги тривалий час не розкривали його особи: була надія, що так переговори про обмін ітимуть ефективніше. Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла, що його затримували двічі. Він повернувся до окупованого Донецька, бо не зміг знайти роботу на підконтрольній українському уряду території.

Liked the article?
Help us be even more cool!