ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Одеси відправив під домашній арешт фотографа, якого підозрюють у смертельній ДТП

17.03.2021, 14:53
Фото – Суспільне Одеса
Фото – Суспільне Одеса

Київський районний суд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту фотографу Євгену Нікіфорову, якого підозрюють у скоєнні 14 березня ДТП у селі Василівка, внаслідок якої загинула людина.

Таке рішення суд ухвалив 17 березня, повідомляє Суспільне.

За версією слідства, чоловік збив 37-річного мешканця села Василівка Одеського району та втік з місця ДТП. Від отриманих травм місцевий мешканець помер. Згодом водія та автівку розшукали в Білгород-Дністровському районі. Правоохоронці кваліфікували справу за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України ("Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами").

Натомість сам підозрюваний запевняє, що рятувався, оскільки на нього нападали місцеві мешканці. Адвокат підозрюваного Денис Пономаренко також сказав, що на Нікіфорова напали й через це він намагався втекти. 

За словами захисника, фотограф разом із братом подорожував Одеською областю та робив знімки для власного проєкту. Під час знімання в селі Василівка біля їхньої автівки припаркувався автомобіль, з якого вийшли двоє чоловіків у стані алкогольного сп'яніння. Після цього один з них начебто почав у “грубій формі” погрожувати та вимагати від Євгена віддати йому техніку.

Нікіфоров нібито пояснив, що він фотограф та працює над проєктом, і запевнив, що не хоче конфлікту. Згодом до них підійшов інший чоловік, який був на милицях.

“Він почав звертатися до Євгена в грубій формі, погрожував і вимагав віддати дрон та фотоапарат. Євген сказав, що погано почувається, але він вдарив його ліктем у ребро та запитав: ну що, легше стало”, – поділився адвокат.

Після цього, за словами адвоката, Євген спробував сісти в автівку, щоб поїхати. “Один з чоловіків уперся спиною в дверцята водія автівки та сказав Євгену: “Це буде твій останній день життя в цьому населеному пункті, куди ти приїхав”, – розповів Пономаренко.

Потім чоловік начебто почав “виривати” дверцята пасажирського місця, де сидів брат Євгена Вадим, спробував витягти його та залізти до салону автівки. Натомість Євген попросив залишити брата, сів до автівки та попередив, що вони від'їжджатимуть.

“Ніякої реакції з боку чоловіків не було. Євген рухається назад, аби скинути чоловіка зі свого брата, але він продовжував триматися за автівку. Тому він вирішує їхати прямо, щоб він відчепився від Вадима, скинути його та поїхати звідти. Швидкість була кілометрів 20–40. Він скинув його з автівки, не було ніяких наїздів”, – наголосив адвокат.

У суді 17 березня захист наполягав, щоб суд відхилив клопотання прокуратури щодо запобіжного заходу та закрив справу. Денис Пономаренко заявив, що підозра є необґрунтованою, а тому фотографа мають звільнити від відповідальності. Натомість юрист вимагав розслідувати іншу справу – про напад на його клієнта.

Сам підозрюваний розповів, що під час знімання в понад 700 населених пунктах “траплялися різні ситуації”, утім зазвичай вдавалось уникати конфліктів. Цього ж разу “шляхи втечі заблокували”.

“Я мусив утікати, рятувати своє життя і життя свого брата. Мені погрожували. І словами, і діями. Стався напад, нічого не встиг зробити. Нас заблокували. Треба було якомога швидше написати заяву про напад, але я ніколи не був у подібній ситуації. Я був у шоковому стані”, – поділився Нікіфоров.

Прокурор В’ячеслав Трофімов висловив сумніви щодо версії про напад. За його словами, на досліджених відеозаписах не видно жодної штовханини чи прямих нападів на автівку Нікіфорова. Крім того, про напад фотограф повідомив уже тоді, коли поліція прийшла до нього через ДТП.

“Загиблий чоловік характеризується лише позитивно. У 2018 році його мобілізували до ЗСУ. Має дітей. Місцева влада дала виключно позитивні характеристики. Причиною смерті, за словами експертів, стали саме травми, отримані під час ДТП. Я не розумію, на чому саме будуватиметься позиція захисту щодо підозрюваного. Наша позиція чітко обґрунтована”, – заявив прокурор.

Прокуратура вимагала відправити Нікіфорова до слідчого ізолятора. Утім, судді вирішили обмежитися домашнім арештом до 13 травня.

Фотограф Євген Нікіфоров став відомим в Україні та світі після того, як “підсвітив” тему радянських мозаїк. 

Він три роки подорожував Україною в пошуках монументальних мозаїк 1950–1980-х років – періоду радянського модернізму. За цей час він відвідав 109 міст і сіл, де знайшов понад 1000 робіт. Деякі з них уже зникли з публічного простору в результаті декомунізації. Роботи Євгенія зібрано в книзі “Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics”.

Як повідомляв ІМІ, 14 березня фотографу Євгену Нікіфорову, який співпрацює з виданням “Заборона”, погрожували та намагалися побити і пограбувати 14 березня в селі Василівка Одеської області під час зйомок для свого проєкту про експериментальні села.

Liked the article?
Help us be even more cool!