ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стрингери "112 Україна" мали темник для пошуку негативу про українських військових - прес-офіцер "Кривбасу"

07.08.2014, 23:02

Прес-офіцер батальйону територіальної оборони «Кривбас» (БТО) Андрій Міхейченко спростував заяви трьох затриманих в зону АТО стрингерів каналу «112 Україна» Романа Гнатюка, Сергія Белоуса і Сергія Бойка про жорстоке поводження з ними, а також повідомив про підстави для затримання цих журналістів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, повідомляє “Телекритика”.

Міхейченко підтвердив, що стрингерів каналу «112 Україна» дійсно затримали бійці батальйону «Кривбас».

«У наслідок появи в ЗМІ недостовірної інформації про затримання 40-м батальйоном територіальної оборони "Кривбас" журналістів каналу "112 Україна" вважаємо за необхідне прояснити ситуацію. В даний час з охопленого вогнем Донецька виїжджають десятки тисяч людей, в тому числі - жінки і діти. Але в колони біженців впроваджуються і ті, хто співпрацював з терористами або брав участь у їх злочинної діяльності. Не рідко зустрічаються і кримінальні елементи. Тому бійці батальйону "Кривбас" з особливою пильністю перевіряють всіх проїжджаючих через блокпости, затримуючи підозрілих осіб. Три молодих людини, що називалися журналістами телеканалу «112 Україна», пересувалися на таксі і були затримані у зв'язку з тим, що на фотографії в паспорті одного з них не було штампу встановленого зразка», - повідомив Андрій Міхейченко.

Також він повідомив, що під час обшуку у журналістів був виявлений темник з переліком сюжетів для каналу. «В ході огляду у них були виявлені записи інтерв'ю Ігоря Стрєлкова (Гіркин), а також своєрідний темник із зазначенням пріоритетних завдань для зйомки, наприклад: "Пияцтво в українській армії", "Руйнування житлових будинків українськими військами" і т.п. Журналісти пояснили, що за завданням редактора виїхали знімати табір біженців, після чого самостійно шукали теми для зйомки. Матеріали повинні були відправлятися редактору, який далі розпоряджався б ними на власний розсуд», - стверджує прес-офіцер «Кривбасу».

Він також зазначив, що, оскільки БТО «Кривбас» не є структурним підрозділом Міністерства внутрішніх справ і не може проводити слідчі дії, затримані були передані компетентним органам в Маріуполі (Донецька область) разом з речами. «Ніяких заходів фізичного і морального впливу до затриманих не застосовувалося, руки їм не зв'язувалися, тому що в цьому не було необхідності. Всі скарги на грубе ставлення є надуманими і необґрунтованими», - заявив Міхейченко.

У відповідь журналіст «112 Україна» Роман Гнатюк заперечив, що у нього був темник із завданнями редакції з дискредитації української армії. Про це він заявив в ефірі телеканалу: «Це неправда. Ніякого подібного ??темника у нас не було і бути не могло... Я весь час працюю в телефонному режимі або на мейл. Тому редакційного завдання, роздрукованого або навіть написаного від руки, у мене не було і бути не могло».

Водночас журналіст-фрілансер Сергій Белоус, який співпрацює із проросійським сербським виданням «Печат» повідомив,  що у нього з собою був блокнот з його власними нотатками, яким дуже зацікавилися військові. 6 серпня під час прес-конференції у Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) він також заявив, що невідомі забрали у них під час затримання техніку і гроші.

Нагадаємо, радник губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського Микола Колесник, який курує батальйон територіальної оборони «Кривбас», заявив, що бійці батальйону могли затримати стримера телеканалу «112 Україна» Романа Гнатюка помилково.

6 серпня міліція заявила, про відкриття кримінальне провадження за фактом викрадення Романа Гнатюка, Сергія Бойка та Сергія Белоуса за статею 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі).

6 серпня стрингер телеканалу «112 Україна» Роман Гнатюк вийшов на прямий зв'язок зі студією свого каналу та повідомив, що його наразі звільнено разом із двома іншими журналістами - Сергієм Белоусом та Сергієм Бойком. За їх словами, їх залишили на узбіччі дороги неподалік Дніпродзержинська.

1 серпня на Донеччині зник зв'язок з репортером телеканалу «112 Україна» Романом Гнатюком, який брав участь у прямих включеннях з місця падіння малайзійського пасажирського літака Boeing 777 рейсу МН17 та мав акредитацію самопроголошеної терористичної організації «Донецька народна республіка».

Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат». З проханням про допомогу у пошуках цього сербського журналіста українського походження до Незалежної медіапрофспілки України звернулась також Асоціація сербських журналістів.

5 серпня прес-служби Нацгвардії і АТО заявили, що не затримували трьох журналістів на Донбасі. Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський заявив, що Роман Гнатюк не отримав акредитацію для роботи в зоні АТО.

Liked the article?
Help us be even more cool!