ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СтратКом нагадав журналістам, як висвітлювати діяльність ЗСУ

Фото – Jose Hernandez / ipi.media
Фото – Jose Hernandez / ipi.media

Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України звернулося до представників медіа щодо висвітлення діяльності Збройних Сил України.

Про це йдеться в заяві, яку опублікував СтратКом ЗСУ.

СтратКом закликає медіа з метою якісної підготовки інформаційних матеріалів про діяльність Збройних Сил України:

  • керуватися вимогами наказу Головнокомандувача Збройних Сил України від 3 березня 2022 року №73 “Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану” (зі змінами);
  • дотримуватися етичних стандартів у сфері журналістики (практичні рекомендації Комісії з журналістської етики після повномасштабної російської агресії та вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, опубліковані тут);
  • довіряти виключно офіційним речникам та не поширювати неперевіреної інформації від “особистих джерел” для висвітлення подій на фронті;
  • верифікувати інформацію через офіційні відомства перед тим, як у неї повірити та поширити;
  • утримуватися від особистих оцінок бойових дій у публічному інформаційному просторі, адже тільки вище військове керівництво та уповноважені особи мають повну інформацію з поля бою та можуть робити достовірні аналіз та прогнози; 
  • під час планування інтерв’ю заздалегідь обговорюйте орієнтовні питання з представниками пресслужб, оскільки процес їхнього погодження допоможе вам краще сформулювати власні думки й розкрити тему, а компетентному в цьому напрямі представнику підрозділу – надати якомога правдиву та вичерпну інформацію.

Крім того, СтратКом нагадав, що інтерв’ю (коментарі), отримані особисто від компетентної особи, залишаються одним з основних джерел достовірної інформації. “Пам’ятайте – про військові дії, їх хід та результати повідомляють Збройні Сили України!”, – йдеться в повідомленні.

Водночас СтратКом зазначив, що українські та іноземні журналісти щоденно ризикують своїм життям, прагнучи надати світовій спільноті об’єктивну інформацію про війну в Україні. “Тим самим вони підтримують боротьбу з потужною російською пропагандою, яка доповнює воєнний арсенал країни-окупанта”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 31 серпня міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликала Міністерство оборони України припинити нехтувати правом журналістів вести професійну діяльність і своїми зобов’язаннями щодо свободи слова.

“Репортери без кордонів” нагадали, що в соцмережах і ефірі ТСН від 21 серпня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр звинуватила ЗМІ в розкритті позицій 82 десантно-штурмової бригади, що дало російським силам змогу атакувати підрозділ. Але, зауважують правозахисники, росіяни дізналися цю інформацію ще до того, як її було опубліковано у Forbes, зокрема завдяки відеозаписам з їхніх дронів.

“Репортери без кордонів” навели кейс депутата КМДА й члена 46 десантно-штурмової бригади Олександра Погребиського, який пов’язує рішення про переведення його до служби на полігоні з інтерв’ю, яке він дав “Українській правді” в січні 2023 року.

Правозахисники додали, що 18 серпня Погребиського, який попри все продовжив спілкуватися з журналістами, знову допитало командування – одразу після того, як вебсайт “Цензор.нет” опублікував інтерв’ю з ним. Іншого члена 46 ДШБр, підполковника Анатоля “Купола” Козла, також понизили у званні внаслідок інтерв’ю зі ЗМІ. Невдовзі після того, як він у березні 2023 року розповів Washington Post, що нові солдати не проходять належного навчання (що спричинило обурення серед українців), його перевели до того ж полігону, що й Погребиського.

Liked the article?
Help us be even more cool!