ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

«Стоп цензурі!» стурбований законом, який повертає мільйонні судові позови проти ЗМІ

03.08.2011, 05:58

Журналістських рух «Стоп цензурі!» висловлює стурбованість ухваленням та підписанням закону «Про судовий збір», який, на його думку, серйозно обмежує свободу слова та діяльність незалежних ЗМІ в Україні. Рух закликає президента внести зміни до закону, повернувши прогресивну шкалу розміру судового збору при позовах до ЗМІ та журналістів.

Новий закон фактично повертає ситуацію, що існувала до 2003 року і дозволяла будь-кому, хто незадоволений публікацією, подати на ЗМІ в суд, сплативши мізерне мито. Суми морального відшкодування, якого вимагали у таких справах до 2003-го року, сягали мільйонів гривень, в той час як сума мита була неспівмірною.

«Це призвело до банкрутства та закриття багатьох ЗМІ, які були не в змозі виплатити моральне відшкодування. Найбільш відомою є історія закриття газети "Всеукраїнські відомості", яка програла суд футбольному клубу "Динамо" через те, що опублікувала інформацію про продаж футболіста Андрія Шевченка італійському "Мілану". Через неспроможність виплатити суму газету було закрито, а Андрій Шевченко згодом таки перейшов до італійського футбольного клубу», - йдеться в заяві.

Після законодавчих змін у 2003-му році сума мита стала пропорційною сумі позову. Тоді, згідно декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито», з найбільших позовів мало бути сплачене мито в розмірі 10% від суми позову.

«Незважаючи на звернення громадських організацій та спроби окремих депутатів запобігти прийняттю закону "Про судовий збір" в такій редакції, парламент проголосував, а ви не застосували право вето, - звертається рух до президента. - Ми вважаємо підписання цього закону великим кроком назад у інформаційній політиці незалежної демократичної держави. Адже економічний тиск на ЗМІ є одним із видів цензури, яку можуть здійснювати як провладні суб'єкти, так і наближені до влади комерційні організації».

«Стоп цензурі!» закликає президента як суб'єкта законодавчої ініціативи та гаранта Конституції України захистити журналістів від судових позовів та внести пропозицію про зміну підпункту 6 пункту 1 частини 2 статті 4 у законі «Про судовий збір», повернувши прогресивну шкалу розміру судового збору при позовах до ЗМІ та журналістів.

Також рух закликає Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, головною метою якого є якісне законодавче забезпечення свободи слова в країні, після початку сесійної роботи посприяти ухваленню цих правок.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!