ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Стоп корупції" пояснила ситуацію з виключенням із мережі GIJN

13.03.2019, 18:15
Фото - detector.media

Громадська організація “Стоп корупції” повідомляє, що значна частина публікацій однойменного проекту журналістських розслідувань відповідає жанру правозахисної журналістики, а її членство в Глобальній мережі журналістів-розслідувачів GIJN зупинено тимчасово.

Про це повідомляється на сайті “СтопКору” у відповідь на повідомлення про виключення організації з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN.

В організації зазначили, що від самого початку створення проекту вони окреслили, що боротимуться з виявами корупції, сприятимуть розвитку демократії й плюралізму думок у суспільстві та в притягненні до встановленої законом відповідальності державних посадовців, правоохоронців, які своїми діями або бездіяльністю порушують вимоги законодавства України (і не тільки антикорупційного), допомагатимуть у захисті законних прав та інтересів громадян, створюватимуть соціальні ліфти.

“Саме тому частину ефірного часу програми “Стоп корупції” завжди було відведено під відповідні проекти правозахисної журналістики. <…> цей жанр журналістики, на нашу думку, як жоден інший дозволяє створювати ті самі соціальні ліфти та дає змогу донести до суспільства будь-яку точку зору, включаючи дискусійну, що загалом сприяє суспільному діалогу”, – зазначає організація.

Водночас “СтопКор” визнає свою відповідальність у тому, що “не створили належних маркерів, щоб відокремити традиційні журналістські розслідування від матеріалів правозахисної журналістики”.

Протягом 2018 року, зазначає організація, її громадські активісти за підтримки Посольства США пройшли курс тренінгів з професіоналізації громадянської журналістики. І відповідно, значно зросла кількість матеріалів від громадських журналістів.

“Проте це, на жаль, створило певні непорозуміння – і ми визнаємо свою відповідальність у тому, що не створили належних маркерів, щоб відокремити традиційні журналістські розслідування від матеріалів правозахисної журналістики. Саме про це йшлося у нашій розмові з керівництвом глобальної мережі розслідувальної журналістики GIJN у листопаді 2018 року”, – йдеться в повідомленні.

“СтопКор” зауважує, що вже виконала низку певних дій стосовно реалізації взятих на себе зобов’язань щодо відокремлення матеріалів правозахисної журналістики від традиційних журналістських розслідувань:

  • "для мережі громадських активістів зареєстровано – одними з перших в Україні! – офіційний домен у зоні .NGO. Пройдено верифікацію у світовій мережі OnGood, наразі в розробці власний сайт громадської організації, який протягом місяця буде доступний за посиланням http://stopcor.ngo;
  • з минулого тижня відбулося також відокремлення сюжетів, створених у рамках програми правозахисної журналістики, зокрема візуально. Наразі вони будуть виходити із власною заставкою".

“Також маємо зазначити щодо членства у GIJN. Так, наразі його тимчасово зупинено: через сувору процедуру верифікації громадських організацій для отримання домену в зоні .NGO ми не змогли вчасно виконати усі зобов’язання по розділенню журналістських напрямків у наших матеріалах, що не відповідає певним критеріям організації. Проте, як зазначив секретар комітету з питань членства Ради директорів Глобальної мережі журналістських розслідувань Брюс Шапіро в офіційному повідомленні: “У випадку якщо "Стоп корупції" повторно подасть заявку на членство з огляду на майбутній розвиток, Рада розгляне цю заяву без будь-яких упереджень”, – повідомляє організація.

Як повідомляв ІМІ, 6 березня на сайті “Детектор медіа” була опублікована стаття Олександра Курбатова “Стоп корупції”: спадкова хвороба”, у якій розповідалося про виключення ГО “Стоп корупції” з Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Також у матеріалі йшлося про ознаки замовності в журналістських розслідуваннях “Стоп корупції” та можливий зв’язок проекту з Левом Парцхаладзе.

Liked the article?
Help us be even more cool!