ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США закликають Росію негайно звільнити кримського журналіста Єсипенка

04.06.2021, 12:01
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Сполучені Штати Америки закликають Росію звільнити журналіста Владислава Єсипенка. Як передає Укрінформ, про це у твіттері повідомляє Посольство США в Україні.

“США висловлюють стурбованість щодо кримського журналіста Владислава Єсипенка, якого було заарештовано 10 березня. Він залишається під вартою в Росії, де його на 27 днів позбавили можливості зустрічі з адвокатом. США закликають до його негайного звільнення”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 30 квітня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці, до 11 липня, арешт Владиславові Єсипенку.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

12 березня “Київський районний суд” Сімферополя виніс ухвалу про взяття під варту Владислава Єсипенка терміном на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч. 1. ст. 223-1 КК РФ (“Незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин, за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження, а також незаконне виготовлення боєприпасів”).

6 квітня арештований в окупованому Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

9 квітня Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії погрожували розправою Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.

12 квітня Ладін повідомив, що ФСБ в перші дні після затримання незаконно відібрала в Єсипенка слину для проведення біологічної експертизи.

13 квітня адвокат Владислава Єсипенка Олексій Ладін заявив, що його підзахисному співробітник ФСБ погрожує вбивством у разі відмови від свідчень, даних журналістом під тортурами.

5 травня стало відомо, що окупаційна влада Криму висунула заарештованому журналісту Радіо Свобода Владиславові Єсипенку нове обвинувачення – додалася ст. 222 КК РФ (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів”).

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

Журналіст перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

Liked the article?
Help us be even more cool!