ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу про держзраду Медведчука і Козака передають у суд

20.08.2021, 17:14
Фото: Стас Юрченко, Ґрати
Фото: Стас Юрченко, Ґрати

Офіс генерального прокурора завершив слідство в справі про підозру народних депутатів від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука і Тараса Козака в держзраді й розграбуванні національних цінностей. Про це повідомила пресслужба ОГП.

Відсьогодні матеріали провадження відкрито стороні захисту, після ознайомлення справа піде до суду.

Зазначається, що матеріали щодо Козака виділили в окреме провадження у зв’язку з його розшуком, хоча основні слідчі дії стосовно нього також завершено.

Розслідування встановило, що Медведчук і Козак спільно з посадовими особами Росії вчинили замах на розграбування національних цінностей – незаконного видобутку нафти та газу на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

“Слідство має докази, що підозрювані передали окупаційній владі матеріальну та документальну базу щодо розробки родовища “Глибока”. Воно розташоване в прикерченському шельфі Чорного моря у виключній (морській) економічній зоні України. Без допомоги цих нардепів РФ знадобились би роки та величезні ресурси для освоєння ділянки з перспективними запасами на понад 38 млрд грн”, – пише ОГП.

За сприяння одного з нардепів на тимчасово окупованій території створювався такий собі “правонаступник” зареєстрованого в Україні підприємства, щоб потім отримати на підставі вже наявних українських дозволів та готових технічних документів незаконні “дозволи” від держави-агресора.

Крім того, кажуть у прокуратурі, депутати збирали інформацію про місця дислокації військових формувань України.

“У даному випадку мова про передачу конфіденційної інформації щодо однієї з військових частин української армії, а також про активну участь у розробці так званого “Проєкту “Промінь”. На думку експертів, проєкт спрямований на системне просування та лобіювання політичних, геоекономічних та інших інтересів Російської Федерації, вигідних їй змін у внутрішній та зовнішній політиці України. Серед інструментів програми, яку власноруч редагував один з підозрюваних, – формування мережі агентів впливу та лояльного до РФ прошарку населення. “Промінь” мав сприяти формуванню в Україні потрібної для РФ суспільної думки, прийняттю вигідних для РФ управлінських, економічних, політичних рішень, що руйнуватиме самостійність державної влади всередині країни та незалежність у міжнародних відносинах”, – передає пресслужба.

В ОГП додали, що здійснюють процесуальне керівництво в низці інших кримінальних проваджень щодо злочинів на шкоду суверенітету, територіальній цілісності, обороноздатності та економічній безпеці України, до яких можуть бути причетні як колишні, так і нинішні народні депутати України.

Як повідомляв ІМІ, 11 травня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри в державній зраді та замаху на розкрадання національних ресурсів у Криму народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

Того ж дня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та голова Служби безпеки України Іван Баканов заявили, що Віктор Медведчук і Тарас Козак підозрюються у вчиненні державної зради та незакінченому замаху на розграбування національних цінностей на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 438 КК України).

Зараз Медведчук перебуває під домашнім арештом, Козак – у розшуку.

Liked the article?
Help us be even more cool!