ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справа про напад на житомирського журналіста Олександра Крижанівського дійшла до Верховного Суду

11.01.2024, 17:00
Оксана Трокоз

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду відкрив касаційне провадження щодо справи про напад на журналіста програми розслідувань “Антирейтинг”, який стався в серпні 2021 року.

Про це представниці ІМІ в Житомирській області повідомив журналіст Олександр Крижанівський. Про розгляд він дізнався, коли листом отримав копію ухвали Верховного Суду.

Верховний Суд відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою прокуратури Житомирської області. Прокуратура оскаржує ухвалу Житомирського апеляційного суду від 19 вересня 2023 року (тоді прокуратура просила скасувати вирок Корольовського районного суду міста Житомира, який 23 серпня 2023 року визнав невинуватим та виправдав охоронця, обвинуваченого в перешкоджанні та погрозах журналісту Олександру Крижанівському).

Постраждалий журналіст Олександр Крижанівський зауважив представниці ІМІ, що для нього було принциповим домогтися, щоб нападника покарали саме за перешкоджання професійній діяльності журналіста. Але після рішення апеляційного суду, який залишив скаргу без задоволення, вирішив зупинити боротьбу, оскільки витратив на судову тяганину багато часу та грошей

“Витрати на поїздку до Житомира з Києва в суд на один раз – це десь 1500 грн. Враховуючи, що засідань було з десяток, – то тільки на ці поїздки витратив 10–15 тисяч гривень. Сподіваюся, що депутат Мойсеєв і інші власники маєтків витратили не менше на адвоката та інше. Я наразі пішов з журналістики. Намагатися оскаржити рішення не буду, бо і так дивно, що воно дійшло до суду другої інстанції. Висновок-порада від мене: якщо на вас нападають, то без побитої техніки або вас самих не витрачайте час на правоохоронців і суди”, – так у грудні Олександр Крижанівський коментував справу представниці ІМІ.

У пресслужбі прокуратури Житомирської області підтвердили, що подали касацію і очікують на “справедливе рішення”.

Нагадаємо, у Житомирі 19 серпня 2021 року охоронець приватних забудов, що на набережній річки Тетерів, схопив дерев’яну палицю і почав виганяти журналіста Олександра Крижанівського та оператора, висловлюючи погрози й лаючись. Цей момент був знятий на відео.

Житомирська окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження через погрозу насильством журналістам (ч. 1 ст. 345-1 КК України).

Корольовський райсуд Житомира визнав невинуватим та виправдав охоронця. Згідно з вироком суду, обвинувачений стверджував, що не знав, що потерпілий є журналістом, оскільки той не назвався, не показав посвідчення та не мав на одязі прескарти. 

Натомість потерпілий вважав, що охоронець міг дізнатися, що він журналіст. Бо під час телефонної розмови в його присутності назвався “редактором”.

Liked the article?
Help us be even more cool!