ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спілка журналістів Британії заявила, що медійники зазнають насильства під час висвітлення заворушень

08.08.2024, 16:30

Національна спілка журналістів Великої Британії (NUJ) заявляє, що журналісти, які висвітлюють заворушення в країні, зазнають дедалі більшого насильства. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті британської спілки журналістів.

У спілці нагадали, що в країні тривають масові заворушення ультраправих груп, які почалися через хвилю дезінформації про вбивства дітей, скоєні 29 липня в Саутпорті. 7 серпня Рада голови національної поліції заявила, що під час протестів щонайменше 120 особам було висунуто звинувачення, 428 осіб арештували.

“Вже понад тиждень журналісти висвітлюють заворушення з місць подій. За цей час новинарі ставали жертвами нападів, погроз, а їхнє обладнання було знищено”, – йдеться в заяві.

Як зазначили в спілці, 3 серпня жертвою нападу стала белфастська журналістка-фрилансерка Аманда Ферґюсон, яка висвітлювала ультраправі протести в місті. Коли Ферґюсон підійшла до протестувальника, який знімав її на відео, чоловік назвав її “зрадницею” й вибив телефон з її руки, пошкодивши його. Цей випадок розслідує правоохоронна служба Північної Ірландії.

6 серпня в північному Белфасті група чоловіків у масках напала на машину фотографа Belfast Telegraph Кевіна Скотта; нападники пошкодили авто й намагалися забратися всередину.

Фотограф одного інформаційного агентства анонімно повідомив The Guardian, що учасник контрпротесту проти ультраправих ударив його, поки той через обʼєктив камери спостерігав за протестом у Болтоні 4 серпня. Медійник помітив, що це був азієць у балаклаві, з яким було близько десяти інших азійців, які протестували проти ультраправих.

Генсекретарка NUJ Мішель Станістріт закликала роботодавців подбати про безпеку їхнього колективу, зокрема фрилансерів.

“Це – одні з найсерйозніших і наймасштабніших порушень правопорядку сучасності, які, здається, покликані нажахати найвразливіші спільноти Великої Британії. Журналісти, що висвітлюють ці події, також стали жертвами абсолютно неприйнятного насильства й залякування. Поліція й роботодавці мусять вжити всіх можливих заходів, щоб журналісти могли працювати безпечно”, – сказала вона.

До заяви долучилася Міжнародна федерація журналістів (МФЖ), яка засудила напади на медійників, закликає роботодавців подбати про безпеку своїх працівників, зокрема фрилансерів, і вимагає судового переслідування злочинців.

“У часи, коли рясніє неправдива інформація, робота журналістів стає дедалі важливішою й залежить від змоги репортерів і фотографів виконувати свої обовʼязки. Нападники на журналістів є нападниками на демократію й підважують право всіх громадян на обізнаність. Їх треба захищати й страхувати – як і вразливі спільноти, що стали жертвами заворушень”, – зазначив заступник генсекретаря МФЖ Тім Доусон.

NUJ зауважує, що надала своїм членам доступ до юридичної гарячої лінії й порекомендувала свою методичку з безпеки для журналістів з порадами для репортерів, фотографів і відеографів, що висвітлюють протести.

Як повідомляє “Європейська правда”, заворушення почалися після резонансного нападу з ножем на танцювальний клас у Саутпорті поблизу Ліверпуля 29 липня. Унаслідок нападу троє малих дівчат загинули й ще близько 10 дітей і дорослих дістали поранення.

Безлади з антиіммігрантськими гаслами спровокували неправдиві чутки про те, що нападник-підліток нібито нещодавно прибув до країни як шукач притулку і є мусульманином. 

Розкриття особи хлопця, який насправді родом з Руанди й народився в Британії, не допомогло припинити заворушення.   

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!