ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словаччина скасувала захист соратнику Медведчука Марчевському

Артем Марчевський. Фото – ADASTRA
Артем Марчевський. Фото – ADASTRA

Словаччина скасувала захист, наданий соратнику Віктора Медведчука Артему Марчевському, якого звинувачують в організації проросійської кампанії впливу. Про це повідомляє Reuters із посиланням на словацьке міністерство внутрішніх справ.

Країна надала Марчевському захист у травні 2024 року, після того як Марчевський втратив такий статус у Чехії, отриманий після вторгнення Росії в Україну у 2022 році в межах заходів ЄС із допомоги тим, хто тікає від бойових дій.

За інформацією чеських спецслужб, Марчевський керував зареєстрованим у Чехії сайтом Voice-of-Europe.eu (“Голос Європи”), який використовувався для поширення антиукраїнської пропаганди й дезінформації.

Влада Словаччини провела перевірку й у липні скасувала його захищений статус.

“Скасуванню надання тимчасового притулку передувала перевірка фактів, які стали задовільним підґрунтям для скасування”, – заявило словацьке МВС, не повідомляючи додаткових подробиць.

Окрім українського, Марчевський має громадянство Ізраїлю.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, навесні 2024 року cпецслужби кількох країн ЄС, зокрема Польщі та Чехії, викрили фінансовану Кремлем шпигунську мережу, яка використовувала сайт Voice-of-Europe.eu (“Голос Європи”) для поширення дезінформації.

Завданням російської агентури було популяризувати політику Росії в Європі та шкодити країнам і структурам ЄС передусім через поширення дезінформації, зокрема щодо війни Росії проти України. На сайті Voice-of-Europe.eu публікували проросійські статті, інтервʼю та коментарі щодо міжнародної ситуації.

Чехія повідомила, що Медведчук таємно фінансує “Голос Європи”, дистанційно інструктує Марчевського, який фактично керує компанією, і використовує Марчевського для фінансування співпраці з журналістами та прихованої підтримки обраних осіб з-поміж кандидатів на виборах до Європарламенту.

Згодом уряд Чехії додав до національного списку санкцій Артема Марчевського, компанію “Голос Європи”, а також підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука. Санкції покликані вдарити по проросійській мережі, яка намагалася розгорнути операцію впливу в Чехії.

8 квітня 2024 року Державне бюро розслідувань повідомило, що викрило помічників народних депутатів від забороненої партії “ОПЗЖ” на сприянні Росії. За даними джерела УП, це гендиректор 112 телеканалу Артем Марчевський.

27 травня 2024 року ЄС запровадив санкції щодо Віктора Медведчука, ексведучого його телеканалу Артема Марчевського, а також медіаплатформи “Голос Європи”, якою керує Марчевський.

Liked the article?
Help us be even more cool!