ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідчі саботують справу побиття журналіста Громадського спецпризначенцями – адвокатка

24.10.2018, 13:10
Фото - Фейсбук Дмитра Реплянчука

Прокуратура Києва саботує слідство у справі побиття спецпризначенцями поліції журналіста Громадського Дмитра Реплянчука 24 жовтня 2017 року. Про це заявила адвокатка журналіста Людмила Лебідь, повідомляє Громадське.

За її словами, за рік після нападу спецпризначенців на журналіста у Святошинському суді Києва слідство не встановило причетних та продовжує відмовляти адвокатам в одночасному допиті свідків і потерпілих.

“Я досі вважаю, що слідство саботується, нічого не робиться. А якщо і робиться – то лише після нашого клопотання. Зараз ми оскаржуємо цю бездіяльність слідчим суддям”, – сказала захисниця.

Наступне засідання суду призначили на 31 жовтня. Там адвокати очікують, що суд зобов’яже слідчих провести одночасний допит єдиного свідка разом з потерпілим журналістом.

Свідком побиття Дмитра Реплянчука є співробітник поліції. За словами адвокатки, слідчі його допитали лише один раз і поверхнево. У повторному допиті разом з потерпілим вони відмовляють, аргументуючи це тим, що вся можлива інформація вже зібрана.

Спершу після нападу цю справу вів слідчий прокуратури Києва Ігор Смола. Згодом його призначили процесуальним керівником, а безпосередньо розслідувати справу став слідчий Микола Завгородній. За зміни керівників у справі нічого не зрушилося.

Крім того, за словами адвокатки Лебідь, після побиття журналіст Реплянчук одразу пройшов медичний огляд. Його результати потрапили до Шевченківського управління поліції. Проте слідчий із цього управління з невідомих причин особисто забрав експертизу, і тому її не включили у справу.

“Є письмове підтвердження того, що він забрав експертизу. А забрав тоді, коли справа вже була в прокуратурі. І якщо він її взяв, то повинен був направити у кримінальне провадження, бо це один з найважливіших доказів. Просто так цей документ не може зникнути”, – сказала Лебідь.

За її словами, за наявність результатів медичної експертизи особисто відповідатиме слідчий.

За рік після нападу Громадське знову запитало в Директора департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артема Шевченка про встановлення та покарання винних. Він з посиланням на поліцію Києва сказав, що дисциплінарне покарання “комусь виписали, одному поліцейському як мінімум”.

“Цей рік не лише продемонстрував саботаж слідства, але й відверту брехню поліції, якщо нам не можуть назвати причетних, пояснити, хто, коли і яку дисциплінарну відповідальність поніс за напад на журналіста – і це при десятках свідків серед самих поліцейських. Значить, їх просто не було”, – сказала шеф-редакторка Громадського Ангеліна Карякіна.

“Але ми все одно не покинемо цю справу. Поліцейські, які вважають, що можуть безкарно нападати на журналістів, мають бути встановлені і покарані”, – заявила Карякіна.

Як повідомляв ІМІ, 24 жовтня 2017 року представники поліції особливого призначення побили журналіста Громадського Дмитра Реплянчука у Святошинському суді Києва і розтрощили йому камеру. Також затримані були кореспондент УНІАН Сергій Лефтер, якого вдарили кілька разів та журналіст видання “Страна.ua” Кирило Малишев.

Сутички в суді сталися через намір обрати запобіжний захід для лідера “Добровольчого руху ОУН” Миколи Коханівського, що був затриманий через інцидент із його стріляниною з незареєстрованої травматичної зброї під час сутички з іншою особою 21 жовтня в Києві. Його прихильники протистояли поліцейським, заблокувавшись у залі суду.

Поліція вибачилась перед журналістами, що постраждали 24 жовтня від дій спецпризначенців під Святошинським райсудом Києва.

За фактом побиття спецпризначенцями журналіста Громадського Дмитра Реплянчука відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання професійній діяльності журналістів”) КК України.

Громадська організація “Інститут масової інформації” вимагала від правоохоронних органів негайно провести розслідування нападів і затримання журналістів українських засобів масової інформації, що сталося 24 жовтня у Святошинському районному суді Києва.

Поліція передала до прокуратури Києва результати службового розслідування щодо бійців полку поліції особливого призначення, які 24 жовтня побили журналіста Громадського Дмитра Реплянчука.

У квітні 2018 року адвокатка Дмитра Реплянчука Людмила Лебідь заявила, що слідство у справі побиття журналіста Громадського Дмитра Реплянчука спецпризначенцями поліції проводиться поверхнево, необ’єктивно та без мети встановлення винних.

Liked the article?
Help us be even more cool!