ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сівковичу повідомили про нову підозру: влаштував розгін та побиття студентів на Майдані

Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Державне бюро розслідувань повідомило про нову підозру колишньому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони України Володимиру Сівковичу – у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Про це повідомляють ДБР та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, Сівкович виконував завдання вищого політичного керівництва РФ зашкодити укладенню Україною угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Також він в інтересах РФ влаштував провокацію з побиттям учасників Студентського Майдану 30 листопада 2013 року. 

Надалі, зазначають правоохоронці, він мав сприяти ворогу активізувати підривну діяльність проти України в усіх сферах – економіки, державного управління, інформаційної безпеки, оборони, культури, освіти, а також підтримувати проросійські сепаратистські рухи в Україні.

Задокументовано, що в жовтні 2013 року він зустрічався із секретарем Ради безпеки РФ Миколою Патрушевим у межах консультацій делегацій РНБО двох країн в Одесі. Там Сівкович отримав вказівки щодо подальшої підривної діяльності проти України та придушення потенційних протестних акцій через відмову України від асоціації з ЄС.

Повідомляється, що після початку студентських протестів на майдані Незалежності Сівкович у ніч із 29 на 30 листопада 2013 року особисто контролював з кабінету начальника Київської міліції організований ним розгін та побиття студентів.

“Тоді через протиправні дії працівників органів внутрішніх справ 55 учасникам мирного зібрання на майдані Незалежності в Києві було заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості, більш ніж 300 учасників були змушені тікати із середмістя столиці й переховуватися в приміщені Михайлівського собору”, – повідомляє ДБР.

Це призвело до суспільно-політичної кризи, масових протестів проти чинного на той час політичного керівництва держави в Києві та інших регіонах України.

Своїми діями підозрюваний сприяв створенню передумов для здійснення РФ активних дій щодо окупації частини території України, зазначають правоохоронці.

На теперішній час підозрюваний переховується від слідства та суду на території РФ та є одним з очільників антиукраїнського руху, створеного російськими спецслужбами.

ДБР зазначило, що Володимир Сівкович був завербований Росією ще наприкінці 90-х, коли був кадровим офіцером КДБ СРСР та ФСБ.

Максимальне покарання за скоєння цього злочину – 15 років позбавлення волі.

У липні 2022 року ДБР повідомило про підозру в державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам фсб рф за шпигунство.

Хто ще повідомляв Сівковичу про підозру

Як повідомляв ІМІ, 1 грудня 2023 року СБУ повідомила Сівковичу про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб). 

За даними спецслужби, він причетний до організації масштабних інформкампаній, спрямованих на штучну дискредитацію вищого військово-політичного керівництва України на користь Кремля. 

До співпраці він залучав відомих політиків у Києві, серед них – підозрюваного в держзраді нардепа Нестора Шуфрича, який був одним з основних “спікерів” та за координації Сівковича оприлюднював кремлівські наративи під час виступів у телеефірах та на сторінках інтернет-видань. 

СБУ нагадала, що Сівкович працює на ФСБ РФ і переховується в Росії, куди виїхав 2014 року, щоб уникнути правосуддя за спроби силового розгону Майдану. У Москві він “розпочав організовувати масовані інформдиверсії проти державної безпеки України”.

“Це одне з пріоритетних завдань, які Сівкович виконував за вказівкою кадрових співробітників 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби ФСБ”, – зазначає СБУ.

15 вересня 2023 року правоохоронці оголосили про підозру в державній зраді народному депутату Нестору Шуфричу. Він перебуває під вартою.

Liked the article?
Help us be even more cool!