ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сирійські повстанці заявили, що МЗС України відмовилося рятувати засуджену до страти Кочнєву

18.12.2012, 00:24

Сирійські повстанці відклали на тиждень страту українки Анхар Кочневої та заявили, що українська сторона відмовляється від переговорів. Про це повідомило ТСН з посиланням на інтерв'ю командира угруповання Абу Джандаля, яке є у розпорядженні служби новин.

"Коли були переговори з українським урядом та посольством України, ті були несерйозними, не виконували обіцянок, нічого не робили, щоби звільнити Анхар. У такій ситуації ми вирішили вбити дівчину. Це повідомлення, що погрози не стосуються громадян України чи Ірану, а тільки урядів, які не роблять нічого, щоби допомогти своїм громадянам", - заявив Абу Джандаль.

Водночас журналіст Наталя Гуменюк, якій вдалося через Скайп поспілкуватися з Абу Джандалем, повідомила у своєму блозі на “Українській правді”, що сирійські повстанці за вину українській стороні ставлять "співпрацю з сирійським режимом", а також погрози у їхній бік.

“Також командир підрозділу насамперед наполягав, що "українська сторона не серйозно ставиться до переговорів. Ця дівчина довго лишалася з нами, бо ніхто не відповідав на наші звернення, коли ми питали, що нам можуть запропонувати, щоб її випустили. Ніхто не відповідав, здавалося ніхто не переймався”, - написала вона.

Також журналістка зауважила, що повстанців важають Анхар російською шпигункою, мовляв, вона працювала на режим Башара Асада. Повстанці пересилали фото, на якому Анхар із командиром урядової армії Зухаїром ад-Дііном, якого ті звинувачують в організації різанини у місті Хула.

На питання Гуменюк про те, чи хотіли ті викупу, вони розсміялися, зазначивши, що "гроші їм не потрібні".

“Наприкінці півторагодинної розмови сирійські повстанці сказали, що готові відкласти страту на тиждень, якщо їхня позиція буде озвучена. Усі записи розмови я готова надати українським журналістам та представникам МЗС”, - написала Гуменюк.

Нагадаємо, 12 жовтня про викрадення української журналістки, яка працювала із низкою російських ЗМІ, Анхар Кочнєвої повідомила подруга журналістки Дарина Мітіна. На початку листопада Анхар Кочнєва попросила українських і російських дипломатів виконати вимоги викрадачів.

11 грудня Міністерство закордонних справ України зробило офіційну заяву з вимогою негайно звільнити захоплену в Сирії громадянку України Анхар Кочнєву.

Article 19, Комітет захисту журналістів (CPJ), Міжнародний інститут преси (IPI) та «Репортери без кордонів» закликали керівництво сирійських викрадачів журналістки гарантувати її безпеку у відповідності до міжнародних правових норм

МЗС України два місяці заявляло, що дипломати ведуть перемовини. За словами повстанців, вони мали стратити Анхар ще 16 грудня.

Liked the article?
Help us be even more cool!