ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Швеція заявила про російську дезінформаційну кампанію щодо її вступу в НАТО й спалення Корану

Фото – Shutterstock
Фото – Shutterstock

Швеція стала об’єктом дезінформаційної кампанії “підтримуваних Росією акторів”, які прагнуть дискредитувати країну-кандидата в НАТО заявами про нібито урядову підтримку нещодавніх випадків спалення Корану.

Про це заявив міністр цивільної оборони країни Карл-Оскар Болін  26 липня на пресконференції, повідомляє Reuters.

“Швеція стала жертвою дезінформації, поширеної державними й квазідержавними акторами з метою завдання шкоди інтересам і … громадянам Швеції.  Ми бачимо, що підтримувані Росією актори поширюють недостовірні заяви на кшталт того, що шведський уряд нібито причетний до осквернення священних текстів”, – заявив міністр.

“Це, авжеж, повна брехня”, – зазначив Болін і додав, що такі державні актори намагаються “посіяти розбрат і послабити позицію Швеції на міжнародній арені”.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон також висловився на цю тему у своєму дописі, зазначивши, що прагне розвіяти поширене непорозуміння.

“Шведська влада не видає дозволів на спалення примірників Корану. Втім, правоохоронці можуть видати дозвіл на публічне зібрання – право, закріплене в конституції країни”, – написав Крістерссон на своїй Facebook-сторінці.

За його словами, те, що шведський закон не забороняє спалення книжок, не означає, що в країні існує така традиція. “Держава гарантує громадянам право на свободу самовираження, але з цього не постає, що влада підписується під якимись політичними меседжами”, – зазначив він.

Речник шведського Агентства з психологічної оборони Мікаель Остлунд заявив, що Росія використовує спалення Корану як привід для просування своїх наративів у ЗМІ.

“Очевидно, що однією з цілей Росії водночас є ускладнення нашого шляху до НАТО”, – сказав він.

Цього літа на кількох демонстраціях у Швеції й Данії учасники спалювали примірники Корану, що обурило мусульманську спільноту і спонукало протестувальників штурмувати шведське посольство в Багдаді, внаслідок чого будівлю пошкодили вандали.

Уряди Данії і Швеції заявили, що глибоко засуджують спалення Корану, але не можуть запобігти таким випадкам з огляду на закон про захист свободи слова.

Туреччина, яка має право вето на членство Швеції в НАТО, засудила протести й закликала Стокгольм вжити відповідних дій щодо порушників.

Як повідомляв ІМІ, Шведський центр проти насильницького екстремізму (CVE) закликав уряд країни внести зміни до закону про громадський порядок, щоб забезпечити можливість заборонити такі публічні заходи, як спалення Корану, якщо вони загрожують національній безпеці. 

У червневому рішенні апеляційний суд Швеції заявив, що для того, щоб поліція могла відхилити заяву про проведення акції зі спалення Корану, необхідні конкретні ризики, пов'язані з нею, але загальне зростання загрози тероризму по всій Швеції не має впливати на цю оцінку.

Liked the article?
Help us be even more cool!