ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Схеми" стали фіналістами міжнародної премії Global Shining Light Award

15.05.2023, 17:33
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Журналістське розслідування редакції “Схем” (Радіо Свобода) про масові вбивства українських цивільних російськими військовими на Харківщині ввійшло до фіналу конкурсу Global Shining Light Award 2023 року – престижної нагороди від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN).

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на організаторів конкурсу. 

Робота “Схем” – з-поміж шести фіналістів у категорії “Великі медіа”. Решта фіналістів у цій категорії – з Індонезії, Бразилії, Нігерії, Іспанії, Венесуели та Південної Африки. Ще шість фіналістів категорії “малі / середні медіа” будуть оголошені 16 травня.

Міжнародне журі відзначило зусилля редакції щодо розслідувань воєнних злочинів РФ в Україні, обравши до фіналу матеріал авторства Кіри Толстякової та Валерії Єгошиної “Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?”.

Це розслідування з циклу про деокуповану частину Харківщини документує свідчення добровольців, які збирали тіла загиблих в Ізюмі та ховали їх у лісі, і встановлює, хто саме з російських військових міг бути причетний до тортур і вбивств тих, хто похований в Ізюмському лісі.

“Обраний до фіналу матеріал “Схем” не лише викриває походження масових поховань у Харківській області, а й наводить докази тортур серед цивільного населення та ідентифікує російські окупаційні бригади, які, змінюючи одна одну, стояли за цими систематичними порушеннями прав людини. Журналісти навіть дістали розмови, в яких російські солдати обговорювали свої злочини. Використовуючи і документи, і розслідувальні інструменти, ця емоційно сильна історія обертається навколо інтерв’ю з волонтерами, яким довелося ховати сотні співвітчизників”, – йдеться в повідомленні Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN).

Окрім головних авторів Кіри Толстякової та Валерії Єгошиної, до роботи над матеріалом також долучились: виконавча продюсерка “Схем” Наталка Седлецька, оператор Кирило Лазаревич, режисер Павло Мельник, графічний дизайнер Максим Асика, журналіст Георгій Шабаєв, мультимедійна редакторка Анна Петерімова.

Загалом на конкурс подали понад 419 матеріалів з 84 країн. “Після ретельного аналізу представниками GIJN, які склали короткий список із 50 видатних історій-розслідувань, журі в складі досвідчених редакторів-розслідувачів із п’яти глобальних регіонів обрало 12 фіналістів (по шість фіналістів для категорій “малі / середні медіа” і “великі медіа”. – Ред.) з 11 різних країн”, – зазначають організатори. 

Переможці будуть оголошені на 12-й Глобальній конференції журналістських розслідувань (GIJC23) – головному міжнародному зібранні журналістів-розслідувачів і журналістів даних, яка відбудеться 19–22 вересня в Гетеборзі у Швеції.

“Схеми” – проєкт журналістських розслідувань української служби Радіо Свобода, заснований у 2014 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!