ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шахраї обікрали уманчанку, яка у Facebook перейшла за посиланням про допомогу від Залужного

19.07.2024, 17:00
Єлєна Щепак
Фото – heraldodemexico.com.mx

Жителька Умані (Черкаська область) втратила 62,9 тисячі гривень, ставши жертвою шахраїв. Про це йдеться в ухвалі Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 17 червня 2024 року.

За даними слідства, 13 квітня жінка натрапила у Facebook на посилання “Залужний надає допомогу”. Перейшовши за ним, у неї не відкрилося жодне нове вікно. Водночас згодом на її мобільний телефон надійшов дзвінок. Невідомий чоловік, назвавшись працівником банку, повідомив жінці, що з її рахунка намагалися несанкціоновано зняти кошти й він допоможе їх повернути. 

Чоловік диктував дії, які вона має виконати задля повернення коштів. Зокрема, відкривати певні посилання і проводити маніпуляції із введенням персональних даних. Як саме це відбувалося, уманчанка згадати не змогла. 

Під час судового засідання вона зазначила, що перебувала в сильному стресі, оскільки її син, військовослужбовець, зник безвісти. Імовірно, під час виконання цих дій жінка вказала свій номер кредитної картки, а також ввела пін-код до неї. На телефон водночас жодні смс-повідомлення з кодами-підтвердженнями не приходили, паралельні дзвінки також не відбувалися, йдеться в ухвалі суду. 

Думаючи, що справді спілкувалась із представником банку, жінка вважала, що все гаразд і її кошти в безпеці. Після цього свій банківський рахунок вона не перевіряла. 

26 травня на її пенсійну картку зарахувалася пенсія. Проте 1 червня з неї списалися кошти із зазначенням, що це погашення відсотків за користування кредитом. Не зрозумівши, що сталося, через три дні уманчанка звернулася до найближчого відділення банку. У виписці вона побачила, що 13 квітня з її картки кількома операціями було знято 62 690 гривень (спрацював банківський ліміт) на невідомі їй установи та організації. Вона звернулася до поліції.

Згідно з ухвалою, суд надав слідству тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Зокрема, дані про рух грошових коштів, номери телефонів, відомості про підписки на інтернет-додатки тощо.

Нагадаємо, шахраї вкрали в житомирської журналістки Тетяни Хмель 139 тисяч гривень, які вона зібрала на дрон для свого чоловіка-військового.

Liked the article?
Help us be even more cool!