ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шахраї вкрали у житомирської журналістки 139 тис грн, зібрані на дрон для свого чоловіка-військового

03.07.2024, 10:01
Оксана Трокоз
Тетяна Хмель з чоловіком. Фото – Facebook-сторінка Тетяни Хмель
Тетяна Хмель з чоловіком. Фото – Facebook-сторінка Тетяни Хмель

Шахраї вкрали у житомирської журналістки Тетяни Хмель 139 тисяч гривень, які вона зібрала на дрон для свого чоловіка-військового.

Про це медійниця повідомила 2 липня на своїй facebook-сторінці та розповіла деталі представниці Інституту масової інформації у Житомирській області.

За її словами, шахраї створили клон чат-бота monobank і спілкувалися з нею від імені “працівника банку”, який знав про останні надходження на банку.

Ще в травні незадовго до свого 30-річчя Тетяна відкрила збір на купівлю квадрокоптера Mavic 3-T для підрозділу свого чоловіка, який несе службу в ДШВ. За декілька днів Тетяна планувала замовляти дрон, але 1 липня кошти з її рахунку вкрали шахраї.

“Друзі, у мене з банки вкрали гроші, які ми так важко збирали для підрозділу мого чоловіка на Mavic 3-T. Я потрапила у пастку дуже професійних шахраїв, які готувалися до цього фактично два місяці. Ще в травні вони створили точну копію чат-боту Monobank, в якому вели зі мною комунікацію щодо стану моїх рахунків, пізніше повідомивши мене про закінчення строку дії моєї картки та проконсультували мене стосовно подальших дій. Пізніше я зверталася у цей чат-бот з іншими питаннями, де мені надавали допомогу. А вчора, 1 липня, в цьому чат-боті мені прийшло повідомлення, що мій рахунок буде заблоковано через надмірну активність і нецільове зарахування коштів”, – написала Тетяна Хмель.

У коментарі представниці ІМІ журналістка розповіла, що працюючи в новинах, багато разів знімала матеріали про аферистів, які видурюють у людей гроші, і знала, що не можна розголошувати дані своєї картки. 

Тут же у неї не виникало підозр, бо “співробітник банку” не запитував нічого підозрілого, а сам називав їй суми транзакцій, імена людей, які надіслали кошти і навіть фрази, які люди писали у призначенні платежу. Цього дня на банку приходило багато донатів, оскільни подруга Тетяни журналістка Ірина Кирилович у свій день народження попросила друзів підтримати збір на дрон.

Також Тетяна Хмель розповіла, що упродовж тривалої телефонної розмови “співробітник банку” пояснив, що через таку активність транзакцій і привітання з днем народження у призначенні платежу банк може зупинити збір для перевірки, а донати в подальшому повернути людям, які надсилали гроші.

“Він називав прізвища та імена людей, яких я знаю, і які точно цього дня надсилали кошти. Більше того, він називав точні суми транзакцій. Стороння особа не могла знати такої інформації, тому у мене й не виникло ніяких сумнівів”, – розповіла Тетяна.

Керуючись підказками шахрая, Тетяна вивела гроші з банки на свою картку, з якої невдовзі зникли всі кошти. Коли журналістка збагнула, що її ошукали, то одразу звернулася до поліції Житомирської області, Кіберполіції та Monobank з проханням про допомогу в розслідуванні цього випадку.

Поліція Житомирської області вже розпочала розслідування за фактом шахрайства.

“За зверненням містянки поліцейські відділу №1 Житомирського райуправління відкрили кримінальне провадження. Попередня кваліфікація події – ст. 190 (Шахрайство) КК України. Триває досудове розслідування”, – повідомила старша інспекторка з комунікації Житомирського районного управління поліції Марина Вітвіцька виданню Житомир.info.

Як повідомляв ІМІ, з 2022 року Тетяна Хмель провела 5 успішних зборів для підрозділу чоловіка, який захищає Україну з 2015 року. Наразі чоловік Тетяни перебуває на Лиманському напрямку.

Журналістка зазначила, що у неї лишилося 60 тис грн, які не зберігалися на картці Monobank, про подальшу долю збору вона повідомить, коли матиме інформацію від поліції та служби безпеки банку.

Liked the article?
Help us be even more cool!