ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сестра Сенцова отримала у Нью-Йорку премію "Свобода писати", якою режисера нагородив ПЕН-центр

26.04.2017, 11:32

У Нью-Йорку 25 квітня кримського режисера, політв'язня в Росії Олега Сенцова заочно нагородили премією американського ПЕН-центру імені Барбари Голдсміт “Свобода писати”. Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на прес-службу посольства України в США.

“Сьогодні у м. Нью-Йорк проходить церемонія нагородження премією ПЕН-клубу Америки та Едвіна Барбі “Свобода писати” українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно засуджено строком на 20 років у Росії. Ця премія – визнання відданості Олега Сенцова свободі самовираження, особливо праву на інакомислення, незважаючи на перебування в ув’язненні та зловживання влади щодо нього. ПЕН-Клуб закликає владу РФ негайно звільнити Олега Сенцова”, – йдеться у повідомленні.

Від імені Олега Сенцова премію отримала його двоюрідна сестра Наталія Каплан. У своєму виступі Наталія Каплан подякувала ПЕН-центру за нагороду і нагадала про долю інших українців, ув'язнених в Росії.

“Ми не повинні забувати про нього. І ми не повинні втрачати надію. Те, що ПЕН Америка і всі ви зробили сьогодні вночі, дуже важливо. Але Олег – один із 44 українців, які перебувають в ув'язненні в Росії сьогодні... І він просить, щоб, коли ви говорите про нього, ви не забували про інших”, – сказала сестра режисера.

Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американського ПЕН-центру вручають в'язням совісті, які опинилися в надзвичайно складних обставинах. 27 із 40 переможців конкурсу “Свобода писати” були випущені з в'язниці протягом 18 місяців з моменту їх нагородження.

Як повідомляв ІМІ, наприкінці березня американська філія міжнародної правозахисної організації письменників PEN International присудила українському режисеру і письменнику Олегу Сенцову, якого ув'язнено за сфабрикованими звинуваченнями у Росії, премію “Свобода писати”, яку вручають “в’язням сумління”.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, а Олександра Кольченка – до 10 років позбавлення волі.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко звинувачуються у тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з “Правим сектором”. Кольченка звинувачують в участі у цьому “терористичному співтоваристві”.

10 березня 2016 року Україна офіційно звернулася до РФ з проханням про їх видачу.

Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, зазначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

1 червня 2016 року Верховний суд РФ відмовив в розгляді касаційної скарги на вирок Сенцову і Кольченку.

21 жовтня 2016 року Сергій Пєтухов повідомив, що РФ відмовилася передати Сенцова і Кольченка для відбування покарання на батьківщину.

Liked the article?
Help us be even more cool!